Niški Romi strahuju od zime i gladi

U Nišu živi blizu 30.000 Roma. Uslovi u kojima većina njih stanuje nisu adekvatni, a trenutno im je najveći problem nedostatak ogreva. Romi tvrde da im grad Niš nedovoljno pomaže.

U Gradskoj upravi za Al Jazeeru kažu da se pomoć siromašnima i ugroženom stanovništvu ostvaruje preko Centra za socijalnu pomoć, što važi i za Rome. Također, grad je partner ili finansijer programa pomoći Romima preko međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović bio je u jednom od romskih naselja u Nišu.

Deca bezbrižno uživaju u detinjstvu, dok njihovi roditelji razmišljaju kako preživeti zimu. Treba zagrejati kuće kad krenu niske temperature. Retki su oni koji rade. Porodica Koštane Maričić sa devetero dece živi od socijalne pomoći u improvizovanoj kući.

‘Djeca hoće da jedu’

“Ja dobijam socijalno, ali šta je pet dana, to je, bre bato, ništa nije. Deca mnogo jedu, a ja nemam odakle. Nemam ništa ni sa lebac. Kad deca oće da jedu, nemam ništa, tražim sve od kante, idem po nji da gi tražim da jedu”, priča Koštana Maričić.

Romi se boje zime koja dolazi.

“Bogami, bojim se, nemam drva, nema ništa, nema ni prozori, ništa nemam, nemam ništa”, kaže Koštana Maričić.

“Teško je da se živi, ove zime ne znam kako ćemo, nikakvu pomoć ne daju. I tako…”, kazao je Dejan Alimanović.

U niškom romskom naselju živi više od 2.000 Roma. Predstavnik naselja Igor Paunović kaže kako mnogi preko zime traže azil u zemljama zapadne Evrope. I vraćaju se na proleće.

“Mi imamo ovde oko 2.500 ljudi, ovde samo u ovoj mahali ciganskoj, na Stočnom trgu. Od tih 2.500 ljudi, 35 odsto su već gore, u Nemačkoj”, govori Paunović.

U kategoriji siromašnih

A oni koje ostaju u Nišu pokušavaju preživeti.

“Iako, prema zvaničnom popisu, u Nišu živi oko 7.000 Roma, romske organizacija procenjuju da ih je oko 30.000. Većina njih je bez posla i živi od socijalne pomoći ili sakupljanja sekundarnih sirovina”, izveštava iz Niša Zoran Kosanović.

Ana Saćipović iz Udruženja Romkinja Osvit kaže da je romska zajednica marginalizovana i da se o njima grad nedovoljno brine.

“Grad Niš nema ni jedan dokument vezan za strategiju unapređenja Roma, nema ni jednu budžetsku liniju namenjenu unapređenju položaja Roma. Gurnuti su u kategoriju siromašnih građana, a činjenica je da smo danas svi siromašni i da za najugroženiju kategoriju građana ne preostane apsolutno ništa”, rekla je Ana Saćipović.

Za to vreme većina Roma razmišlja kako se pripremiti za zimu.

Izvor: Al Jazeera