Zatvorenim Palestincima samo djeca mogu doći

Izrael često uskraćuje dozvolu Palestincima da posjete rodbinu u njegovim zatvorima. Ulazak uglavnom dozvole jedino djeci, zbog čega ona često putuju sama.

Pet je sati ujutro, a Tala i Safaa se spremaju, ali ne za ekskurziju. Umjesto toga, propustit će nastavu zbog posjete ocu u zatvoru.

Abdullah al-Barghouthi služi 67 doživotnih zatvorskih kazni. Izraelske vlasti su njegovoj supruzi Faedi zabranile posjetu i samo djeca mogu dobiti dozvolu za dolazak.

„U posljednjih deset i po godina samo sam dva puta vidjela Abdullaha. Ranije su ga držali u samici, a zatvorska uprava bi govorila da su mu posjete zabranjene. Sad su mi opet odbili dati dozvolu da ga posjetim. Ne znam koji je razlog“, kaže Faeda al-Barghouthi.

Djevojke odnedavno svakog mjeseca posjećuju oca. To su za njih posebni događaji i insistiraju na tome da svaki put kupe novu odjeću kako bi impresionirale oca.

Upoznavanje s ocem

Safaa je imala samo mjesec dana kad joj je otac zatvoren. Sad će ga vidjeti tek šesti put, a u naručju ju je držao jednom kad je bila novorođenče.

„I ranije smo poznavali tatu, ali sad ga bolje upoznajemo, jer ga posjećujemo i čujemo vijesti od njega. Kada je štrajkovao glađu pričali smo samo s advokatom. Umorimo se na ovim putovanjima, ali kad vidimo oca umor nestane“, kaže ona.

Prelaze vojni punkt Beit Siira u Izraelu, a u Ramallah se neće vratiti prije noći, navodi novinarka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, koja je posjetila izraelski zatvor Eshel.

„Nakon višesatne vožnje, strogih sigurnosnih provjera i čekanja djevojčice stižu u zatvor Eshel u južnom Izraelu u 45-minutnu posjetu ocu“, dodaje.

„Mnoga palestinska djeca proći će isto, jer odrasli članovi porodice, najmanje trećine palestinskih zatvorenika, ne mogu dobiti dozvolu da posjete rođake u izraelskim zatvorima.“

Kontroliranje života

Prema međunarodnom humanitarnom pravu, transfer palestinskih zatvorenika u zatočeničke objekte unutar Izraela je ilegalan, a Izrael krši ovaj zakon držeći više od 5.000 palestinskih zatvorenika u 26 zatvora, od kojih je samo jedan u okupiranoj Zapadnoj Obali.

„To je bilo zbog politike da se kontroliraju njihov život i odnosi, uglavnom odnosi s njihovim porodicama i advokatima koji ih zastupaju“, navodi Sahar Francis iz Udruženja za podršku zatvorenicima.

Mjesečne posjete sestrama Al-Barghouthi znače mnogo. Duga putovanja ne vide kao teret, nego kao jedini način da ostanu u blizini svoga oca.

Izvor: Al Jazeera