SAD: Minimalac samo za preživljavanje

Najveća svjetska ekonomija pokazuje jasne znakove oporavka, ako je suditi prema posljednjim brojevima. Međutim, taj oporavak se ne odnosi na sve američke građane, naročito ne na one koji rade za minimalac.

Newton Ingram radi duge radne sate na internacionalnom aerodromu Fort Lauderdale. Njegov posao sastoji se od pomaganja drugima. Tako zarađuje manje od pet dolara na sat, jer uz to prima bakšiš od putnika. U lošijim danima na dnevnicu dobije dodatno tek koji dolar. Uz ovaj i još jedan posao, Newton se žestoko bori za opstanak.

“Vidite u izlogu neke stvari koje vam se veoma svide, ali odmah prođete pored njih, jer znate da ih ne možete priuštiti. Sve se svodi na zadovoljavanje potreba, a želje ne postoje”, kazao je Ingram.

Ovo su svakodnevne priče u Sindikatu uslužnih radnika, koji predstavlja milione radnika širom SAD-a. Predsjednica odjela iz Floride Monica Russo tvrdi da mnoge kompanije koriste ekonomsku krizu kao izgovor za smanjivanje plata i beneficija.

Varljive brojke

“Recesija je izgovor korporativne Amerike kako bi rekli da ne mogu priuštiti povišice, zdravstveno osiguranje i penzioni plan svojim radnicima”, kaže ona.

Ipak, mnogi vlasnici malih kompanija insistiraju na tome da su vremena još uvijek teška. Ovaj restoran zapošljava 12 ljudi. Plate su im minimalne. Glavni rukovodilac Steve Rosen tvrdi da su povišice za radnike nemoguća misija.

“Koristim 50 jaja dnevno. Ne mogu ih prestati kupovati samo zato što im je cijena porasla. Ne mogu ni povećati cijene, jer su, za ovakav tip hrane, već velike. Zbog manjih profita nije moguće davati povišice”, tvrdi on.

Ako je suditi prema brojkama, državna ekonomija se oporavlja, ali građani koji rade za minimalne dnevnice sigurno ne osjećaju oporavak. Tako je već četiri godine od početka krize i mnogi vjeruju da će to potrajati. Stoga bilo kakve brojke o ekonomskom oporavku radnicima poput Newtona Ingrama ne znače mnogo.

Izvor: Al Jazeera