Demonstracija sile na izborima u Afganistanu

Bliže se predsjednički izbori u Afganistanu. Kandidati imaju još nekoliko sati da se registriraju. Ukoliko to učine, prijetnja su im talibanski vojnici, koji već upućuju prijetnje zbog aprilskih izbora.

Kada predsjednički kanidati stižu na registriranje… važna je demonstracija sile. Moraju dokazati podršku politike i plemena. Ambiciozni kandidati se, također, suočavaju s ozbiljnim prijetnjama talibana. Većina njih kaže kako su svjesni da će biti napada. To, ipak, neće spriječiti održavanje izbora.

“Mislim da oni to ne mogu učiniti. Sigurno će nas ometati tokom održavanja izbora, ali nisu ih u mogućnosti u potpunosti zaustaviti”, izjavio je predsjednički kandidat Abdul Rassul Sayyef.

“Dok političari i bivši gospodari rata mogu sebi priuštiti privatne zaštitare, obični glasači nemaju taj luksuz. Talibani su rekli da su im izbori meta. Ipak, uobičajeno za Afganistan, najviše će ispaštati civili, samo zbog pokušaja organiziranja ovog demokratskog procesa i sudjelovanja u njemu”, izvještava iz Kabula reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Registracija glasača se, također, nastavlja širom zemlje. Afganistanske snage pojačale su sigurnosne provjere u registracijskim centrima.

Najveći ispit do sada

U dijelovima zemlje poput Ghaznija i Khanadara, gdje su talibani više prisutni, voditi objekat poput ovog, samo po sebi, ogroman je izazov. Ukoliko ljudi u pojedinim regijama na dan izbora ne izađu na glasanje iz sigurnosnih razloga, rezultati bi mogli biti proglašeni nevažećima.

Završetak uloge inozemnih borbenih snaga ujedno znači da su za sigurnost ovih izbora odgovorne afganistanske sigurnosne snage. Ovo je njihov najveći ispit do sada.

“Godine 2009. i 2010. međunarodne snage sudjelovale su u ovom procesu. Ovaj put će NATO i ISAF sudjelovati samo indirektno. U planu je podrška afganistanskim snagama samo u specifičnim domenima, kao što je zračna i logistička podrška, ali ne i sigurnosna”, kaže glasnogovornik Nezavisnog izbornog komiteta.

Iako vrijeme za prijavu kandidature istječe, budući lideri Afganistana nastaviti će polagati nadu u mir. Ali, rat još traje u ovoj zemlji, gdje čak i demokratski procesi poput ovog moraju uključivati i oružje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO