Makedonski učenici u podijeljenim školama

Poslije sukoba 2001. godine, u etnički miješanim sredinama u Makedoniji učenici Makedonci i Albanci uče u podijeljenim školama. Neki od njih nastavu prate u neadekvatnim uslovima. Opštine i ministarstva, bez obzira na to što kažu da su opredijeljeni za zajedničko obrazovanje, malo toga čine u praksi.

Ovo je škola gdje uče Makedonci u selu Neprošteno, na sjeverozapadu zemlje.Tu se obrazuju deca od šest do deset godina. Ovo su školski toaleti.

Školski odmor je završio i vrijeme je da čas počne. U zajedničkoj učionici uče djeca prvog i petog razreda. U drugoj učionici, s probušenim vratima, uče đaci drugog, trećeg i četvrtog razreda.

Električne instalacije su dotrajale. Dok radi radijator na struju, svjetlo se ne može upaliti. Nema ni kompjutera.

Ove učionice smještene su u nekoliko povezanih kontejnera, u kojima su 1999. godine, u vrijeme kosovske krize, privremeno stanovale izbjeglice. Čas fizičkog izvode na otvorenom. Ali, zbog kiše, traje kratko.

Samo nastavnici znaju…

O uslovima u školi nastavnice neće da govore, ali rodbina učenika ne krije nezadovoljstvo, izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz sela Neprošteno.

“Prostorije su male. Nema fiskulturne sale za fizičko obrazovanje. Ljeti i nije problem, ali kako se zimi snalaze, samo nastavnice znaju”, izjavio je Čedomir Jovanovski, stanovnik sela Neprošteno.

Neprošteno je selo koje je stradalo u konfliktu 2001. godine. Iz ovog sela nestalo je troje Makedonaca. Zapaljeno je 26 kuća u kojima su živjeli Makedonci.

I kuća Velka Tomoskog je spaljena, ali on se vratio. Obnovio je sve. Sada brine o uslovima u kojima će njegov unuk učiti.

“Trebaju napraviti novu školu. Ako je manja, potrebna nam je nova škola, gdje će djeca učiti”, kazao je Tomoski.

Ovo je škola u selu Neprošteno gde uče đaci Albanci. Posle konflikta Makedonci nisu puštali svoju decu da uče u zajedničkoj seoskoj školi i pored toga što su uslovi bolji.

“Mi smo tražili da oni dođu i uče u ovoj školi, kako je bilo do 2001. godine. Međutim, roditelji su odlučili da ostanu u barakama”, govori Gajur Alimi, direktor škole u Neproštenom.

Gimnazija iz dva dijela

I u Tetovu učenici gimnazije različite nacionalnosti obrazuju se u različitim uslovima. Albanci u zgradi gimnazije “Kiril Pejčinović”, a Makedonci nedaleko u jednoj baraci. Ali, iz Opštine tvrde da svi srednjoškolci uče u istoj gimnaziji, samo u različitim objektima.

“Do sada nismo imali nikakvih problema. Nije bilo tučnjave, niti netrpeljivosti”, rekao je Enver Beqiri iz Opštine Tetovo.

Planiraju izgraditi novu zgradu i podijeliti gimnaziju na dva dijela. Ministarstvo obrazovanja nema rješenje za ove podijeljene škole.

“Nezavisno da li se radi o makedonskoj ili albanskoj djeci, svi oni žive u Makedoniji i mi ćemo im pokušati maksimalno obezbijediti odgovarajući pristup i pravilan obrazovni sistem”, izjavio je ministar obrazovanja Spiro Ristovski.

I dok se o potrebi multietničnosti u obrazovanju govori na svim nivoima politike u Makedoniji, i dalje se u praksi malo postiže.

Izvor: Al Jazeera