Visoka politika na lokalnim izborima

Sutra u ponoć počinje predizborna tišina na Kosovu, uoči lokalnih izbora.

U nedjelju prema posljednjim podacima Izborne komisije nešto manje od 1,8 miliona građana s pravom glasa odlučivaće ko će naredne četiri godine voditi njihovu opštinu i biti predstavnik u lokalnim skupštinama.

Ipak, u nešto manje od mjesec dana predizborne kampanje, osim o lokalnim problemima – lošim putevima ili nepostojanju kanalizacije, građani su na izbore pozivani i obećanjima koje može ispuniti samo centralna vlast.

Reporter Al Jazere Avni Ahmetaj  provjerio je zašto su političari progovarali o temama koje često nisu u nadležnosti opštinskih vlasti.

Poruke građanima

Početkom oktobra, Ivan Redžić, kandidat Građanske inicijative “Srpska” u Štrpcu se obratio građanima riječima: “Našom pobedom obezbeđujemo prevashodni cilj, formiranje Zajednice srpskih opština, koja je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima”.

Komunalni problemi Srba na Kosovu teško su nalazili put do medija. I u Beogradu, i na Kosovu, najviši zvaničnici Srbije bezrezervno su pozivali glasače da glasaju za listu “Srpska”.

Ministar u Vladi Srbije tokom posjete Kosovu krajem septembra poručio je: “Ako si za ‘Srpsku’, to znači da hoćeš da nastaviš veze sa državom Srbijom. Ako nisi za ‘Srpsku’, to znači da ti do tih veza baš i nije mnogo stalo”.

Međutim, Ahmetaj javlja da visoka politika u lokalnoj predizbornoj kampanji nije rezervisana samo za srpsku listu.

“I neke albanske partije pokušale su tokom ove jednomesečne kampanje da zarade glasove na temama koje nemaju mnogo veze sa komunalnim problemima građana”, javlja naš reporter.

Premijer Kosova Hashim Thaci širom Kosova poziva građane da glasaju za njegovu Demokratsku partiju Kosova. Obećava i više novca iz centralnog budžeta za lokalne investicije. Tu je i podsjetnik na ratna dešavanja i borbu za nezavisnost.

Na predizbornom skupu 20. oktobra Thaci je poručio: “Demokratska partija Kosova svaki dan uzima snagu, uzima energiju od vas. Tako se provodi politika konsolidacije i jačanja naše države. Zato je danas Kosovo priznalo 105 zemalja svijeta, to je naša posvećenost – da promijenimo i razvijamo našu državu.”

‘Priprema za parlamentarne izbore’

Ali, promjena retorike političara išla je prilično sporo. Kosovski novinari godinama su imali problema da lokalne kandidate usmjere na razgovor o stvarnim problemima građana.

“Sada je, zapravo, mnogo bolje nego što je bilo ranije. Da ste došli na Kosovo prije kosovske nezavisnosti, sva rješenja za lokalne probleme su bila – nezavisnost. Nekada sam pitala kandidate za gradonačelnike – kako ćete riješiti problem smeća, a oni su odgovarali ‘sama nezavisnost će rešiti problem smeća”, kaže novinarka Jeta Xharra.

To što se i među albanskim partijama govori o državnim temama na lokalnim izborima, analitičar Leon Malazogu tumači i kao pripremu za parlamentarne izbore. Oni bi po njegovom mišljenju mogli biti i prijevremeni.

“Agende su jako lokalne u tom smilslu, jedino što kandidati za gradonačelnike obećavaju ogromne projekte koje oni i teoretski nisu u stanju da odrade sa svojim skromnim opštinskim budžetima. Što se tiče srpske zajednice, tu je normalno da preovladavaju nacionalne agende, iako to nije slučaj sa svim strankama, to je najviše slučaj sa Građanskom  inicijativom ‘Srpska’, koja je direktno podržana od strane Vlade Srbije. Za njih je ovo više kao vrsta referenduma.”

Komunalnih problema u gotovo svim dijelovima Kosova je bezbroj, a to neće rješavati ni Srbija ni Kosovo, već novi gradonačelnici.

Izvor: Al Jazeera