Trgovački centar umjesto kuće Majke Tereze

Rodni grad Majke Tereze prodao je lokaciju na kojoj je bila kuća u kojoj se rodila kao Agnes Gondža Bojadžio, čime je nestala i njena posljednja materijalna ostavština u Skoplju.

Uskoro će i spomen-ploča s tog mjesta biti uklonjena zbog izgradnje novog objekta, a vlasti su odlučile odati počast velikoj humanitarki na drugoj lokaciji u novoj spomen-kući.

Danas, na mjestu na kojem je u središtu Skoplja stajala rodna kuća Majke Tereze, Dimče Petruševski prodaje suvenire i turistima objašnjava kako je poznata humanitarka s obitelji tu živjela do 18. godine.

Ipak, ukazuje Dimče, zbog izgradnje trgovačkog centra na tom mjestu Skoplje će nepovratno izgubiti autentičan spomenik Majki Terezi.

“Ukazali smo da je ovo kulturno-povijesno mjesto. Jedan od borova zasadila je Majka Tereza. Na mjestu rodne kuće Majke Tereze ne treba se graditi, međutim, to je već završeni posao i nemamo moć da vratimo stvari natrag”, ukazuje Dimče Petruševski, član Građanske asocijacije Skopjankata Majka Tereza.

Pravo nasljednika

I Alojz Gombar, unuk sestrične Majke Tereze, nezadovoljan je postupkom države, jer njegova obitelj denacionalizacijom nije uspjela vratiti u vlasništvo parcelu zbog nekompletnih dokumenata, iako je on oporukom nasljeđuje.

“Ne bi htio ići sudskim putem. Htio bih da Vlada samo odluči hoće li me obeštetiti za zemljište, ili će dati jedan dio da ostavim djedovinu svojoj djeci”, kaže Gombar.

Ministar za transport i veze Mile Janakieski tvrdi kako je prodana zemlja vlasništvo Makedonije i navodi da se Gombar ne spominje u dokumentaciji.

“Može se vidjeti da se u kretanju imovine ta osoba ne pojavljuje. U katastru se vidi povijest imovine od 1929. godine i taj se čovjek ni tu uopće ne pojavljuje”, napominje ministar Janakieski.

Bez obzira na sve, privatni investitor na atraktivnoj lokaciju u  najstrožem središtu Skoplja planira skori početak gradnje novog objekta, no protiv investicije na mjestu gdje je rođena Majka Tereza je i načelnik Općine Centar Andrej Žernovski.

“Namjera većine vijećnika je bila čvrsta – poništiti četiri urbanistička plana, čime bi sve ove gradnje bile nezakonite”, objašnjava on i priznaje kako općinska Skupština u aktualnom sazivu nema većinu za promjenu stanja na terenu.

Građani podijeljeni

I građani su podijeljeni oko ovog pitanja, pa Petar Gavrilovski smatra kako je “ljepše da ostane tako kako je, jer je centar postao kič – samo zgrade i spomenici”.

“Ima dovoljno spomenika posvećenih Majki Terezi. Bolje je da se prostor iskoristi u komercijalne svrhe”, suprotnog je razmišljanja njegov sugrađanin Stanko Mitrevski.

Uspomenu na Majku Terezu njen rodni grad ipak nastoji očuvati, pored ostalog i spomenikom na drugoj lokaciji, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska te dodaje kako je aktualna Vlada izgradila novu spomen kuću poznatoj humanitarki.

I Klinički centar u Skoplju nosi ime Majke Tereze, baš kao i Koridor 8, koji  Bugarsku, preko Makedonije, povezuje s Albanijom, no zemljište na kojem je bila njena rodna kuća Vlada je ipak prodala.

Izvor: Al Jazeera