Propada Niška tvrđava, spomenik kulture

Niška tvrđava iz 18. vijeka sve više propada, jer ovo zdanje, podignuto na ostacima antičkog i srednjovjekovnog utvrđenja, nema upravnika.

Bedemi išarani grafitima, glasna muzika iz kafića i automobili duž pješačke staze su ono što se može vidjeti u tvrđavi koju je još krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka Srbija proglasila spomenikom kulture.

Satelitske ili obične televizijske antene i različiti sistemi za ventilaciju na ostacima turskog hamama uobičajena su pojava u Niškoj tvrđavi. U bedemima kafići, automobili duž pešačke staze i jedini toalet za posjetioce tvrđave, koji – ne radi. Građevina po kojoj je Niš poznat posljednjih godina prepuštena je stihiji.

“Ne bi trebalo da dolaze ovde jedino službena lica, koja dolaze kolima. Inače, ovo bi trebalo da bude baš pešačka zona, da bude slobodan za decu, da mogu da trčkaraju”, kaže jedna građanka Niša.

‘Nema česma, WC nema’

“Ja bih apelovao na gradske vlasti da se jednostavno ovde zabrani ulaz putničkim automobilima, da ovo bude stvarno pešačka zona, jer sve je više i više automobila. Čak i komunalni policajci se šetaju ovde kolima, umesto da idu pešice, tako da ja mislim da, ipak, treba da ga sačuvamo”, veli njen sugrađanin.

“Nema česma, WC nema, eto, to su neke sitnice koje sam primetila”, rekla je jedna građanka Niša.

Niška tvrđava simbol je grada od njenog postanka, više od 300 godina. Podigli su je Turci na ostacima antičkog i vizantijskog utvrđenja.

“Ova tvrđava izgrađena je u prvim decenijama 18. veka. Iako je jedan od retkih dobro očuvanih spomenika iz tog perioda, danas se ne zna ko tačno upravlja Tvrđavom. Nadležni tvrde da će tek kada bude odlučeno ko će biti odgovoran za Nišku tvrđavu mnogi problemi u njoj biti rešeni”, izvještava iz Niša reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Nadležni u Nišu najavljuju borbu protiv urbanističkog haosa u i oko Tvrđave.

Brojni sadržaji čekaju odluku

“Posle toliko godina različitih koncepata i različitih subjekata koji su vodili računa o različitim aspektima funkcionisanja Tvrđave, konačno je došlo vreme da vidimo ko je taj jedan koji je glavni, a svi drugi moraju da predstavljaju podršku i pomoć”, izjavio je Mile Ilić, predsjednik Skupštine grada.

U Turističkoj organizaciji Niša žele da oni budu ti koji će se brinuti o održavanju Tvrđave.

“Naša je ideja da Turistička organizacija preuzme odgovornost, postane titular i da, naravno, u saradnji sa svim specijalizovanim institucijama u gradu koje su zadužene za konverzaciju, prezentaciju, uz tu saradnju na nivou eksperata dovedemo do toga da se postojeće stanje popravi, promeni i, naravno, da to bude bolje, to je naš cilj”, rekao je Uros Parlić, direktor Turističke organizacije.

Brojni sadržaji, poput barutane, hamama, ostataka Bali-begove džamije, ljetnje pozornice i galerije čekaju odluku gradske vlasti o budućem upravljanju tvrđavom. Međutim, nije poznato kada će je ona donijeti.

Izvor: Al Jazeera