Najveća želja hadžije Asima Račića

Vjernici koji su otputovali na hadž, u nedjelju navečer su izašli na brdo Arefat kako bi izvršili jednu od najvažnijih ceremonija.

Za muslimane hadž je jedno od najvažnijih spiritualnih iskustava.

Organizirani u grupama, prema državama iz kojih dolaze, vjernici su na Arefatu obavili jutaranju molitvu. Tu su ostali do poslijepodnevne molitve, a u večernjim satima su krenuli prema Muzdelifi, gdje sakupljaju kamenčiće kako bi na drugom mjestu, Mini, kamenovali šejtana. Riječ je o simboličnoj ceremoniji.

Više od dva miliona vjernika ove godine je stiglo u Saudijsku Arabiju kako bi obavili hadž koji je hadžija Asim Račić dva puta obavio.

Daljina, visoke temperature i velike gužve nisu ono što se pamti sa ovog hodočašća.

Prvi put je Račić na hadžu bio 1990. godine, da bi 18 godina kasnije putovao kao bedel, onaj koji ide na hadž umjesto nekoga ko je bolestan, u nemogućnosti da ode ili je umro.

„Najsretniji bih bio da još jednom odem, nimalo mi ne bi bilo žao da na tom putu preselim na bolji svijet. Mislim želja ima, ali to je jedna koja bi nadvladala sve druge”, kaže Račić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Preduzimaju se sve mjere kako bi se zaštitili hodočasnici od virusa MERS koji je proteklih mjeseci odnio nekoliko desetina života.

Published On 13 Oct 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO