Boša Tanjević: Otišao sam iz turske košarke

Za Bogdana Tanjevića, igra bh. reprezentativaca je jedno od najugodnijih iznenađenja proteklog Eurobasketa (EPA)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Turska košarkaška reprezentacija jedno je od najvećih razočarenja proteklog Eurobasketa u Sloveniji, zbog čega je Bogdan Tanjević, proslavljeni košarkaški trener i čovjek koji je doveo tursku košarku u vrh europske i svjetske scene, odmah nakon neočekivanog ispadanja, podnio ostavku. Turski savez odmah je prihvatio takvu Tanjevićevu odluku.

Za neuspjeh u Sloveniji, loše rezultate i samo jednu pobjedu Tanjević je preuzeo svu odgovornost i otišao iz turske košarke, džentlmenski se zahvalivši na ukazanoj prilici svima u Turskoj.

U razgovoru za Al Jazeeru Tanjević govori o razlozima loših igara i kvaliteti turske košarke, ocjenjuje igru prikazanu na Eurobasketu, ali i govori o svojim planovima za budućnost.

Al Jazeera: Sad kad je Eurobasket u Sloveniji već daleko iza nas, a počinje nova sezona u svim natjecanjima – državnim, regionalnim i kontinentalnim – kako gledate na odlazak s klupe reprezentacije s koje ste donijeli najveće uspjehe u povijesti turske košarke?

Tanjević: Pomalo mi je čudan osjećaj kad se sjetim svega toga, jer sam poprilično iznenađen rezultatom i odmah sam to i rekao u prvim izjavama nakon ispadanja. Isto tako, osjećam i odgovornost za slab rezultat koji je imala turska reprezentacija na Eurobasketu, jer su košarkaška federacija i svi u Turskoj omogućili da u odličnim uslovima obavljam svoj posao.

Sve je bilo idealno i učinili smo sve, imajući na okupu igrače koje smo mogli imati ovo ljeto, da u pripremama koje su trajale 48 dana ekipu dovedemo u pravu formu za Eurobasket, no dogodilo se da nismo uspjeli proći ni grupu. Računali smo ući u drugu fazu takmičenja, gdje su nas čekale jake reprezentacije Španije, Slovenije i Hrvatske, no nismo u tome uspjeli.

I s mladom reprezentacijom imali smo odlične rezultate, pa je stvarno bila prilika da i sa najjačom, približno najjačom ekipom seniora, napravimo dobar rezultat. I pored svega toga, dogodio se debakl i ostao sam jako i neugodno iznenađen.

Al Jazeera: Ostaje žaljenje za rezultatom, no činjenica je da je turska košarka postavljena na svoje noge (i) zahvaljujući Vama.

Tanjević: Morate znati da je turski Košarkaški savez izuzetno dobro organizovan, možda i najbolje organizovan u Evropi, čemu su potvrda rezultati mladih i ženskih selekcija, koje redovno donose medalje sa evropskih i svjetskih takmičenja. Sad već imamo kvalitetnu mladu ekipu, koja, kad se spoji za nekoliko godina sa najjačom reprezentacijom, ponovno će biti u vrhu. Turska federacija nema problema kad je budućnost košarke u pitanju.

Al Jazeera: Iskustvo koje imate u košarci je nemjerljivo. Kako ocjenjujete košarku koja se igrala na Eurobasketu u Sloveniji? Je li zadovoljila kvalitetom?

Tanjević: Odlična košarka se igrala. Ono što nisam stigao vidjeti uživo, gledao sam na TV-u i mogu reći da se, u principu, igrala odlična košarka, puna iznenađenja. Vrlo kvalitetnim igračima i prikazanoj košarci nema se šta zamjeriti. Uz sve to, organizacija Eurobasketa u Sloveniji bila je vrhunska. Slovenija se pokazala kao košarkaška zemlja i sve je išlo prema tome da Eurobasket bude na vrhunskom nivou.

Al Jazeera: Kako ocjenjujete ono što su prikazali bh. košarkaši i tko vam je najugodnije iznenađenje Eurobasketa?

Tanjević: Žao mi je što Bosna i Hercegovina nije ušla u drugi krug, jer su bh. reprezentativci zabilježili tri pobjede u vrlo jakoj grupi. Za samo dva koša promašili su ulazak u drugi krug. Mora se znati da su igrali u grupi koja je, poslije grupe u kojoj je bila Turska, svakako bila najteža, i zato je ono što su pokazali jako veliki rezultat i ohrabrenje za naredne godine da se može računati i sa boljim rezultatom – možda i plasmanom među osam.

Bosna i Hercegovina je jedno od najpozitivnijih iznenađenja Eurobasketa, no svakako je najveće iznenađenje reprezentacije Ukrajine, koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

Kad su razočarenja u pitanju, mi smo šampioni razočarenja, uz Grčku, koja je bila jedan od favorita za osvajanje titule. Doduše, Turska nije bila toliki favorit, no Grci su ispali zajedno sa nama i zato smo najviše iznenadili u negativnom smislu.

Al Jazeera: Turska reprezentacija ostaje za Vama. Kakvi su Vam planovi za budućnost?

Tanjević: Prevazišao sam sve što je ostalo iza mene. Trenutno odmaram, no protekom vremena razmisliću o tome šta i kako dalje i odlučiti. Dovoljno sam i radio, pa je vrijeme da odmorim. Ipak, na vrijeme ću probuditi refleks da razmislim i donesem kvalitetnu odluku.

Izvor: Al Jazeera