Obamacare naruku liječenju izvan SAD-a

Najveći kamen spoticanja u predloženom američkom proračunu je reforma u sektoru zdravstvenog osiguranja. Novim zakonom bi gotovo 48 milijuna Amerikanaca koji ne mogu plaćati zdravstveno osiguranje dobilo obaveznu medicinsku njegu. Neusvajanje proračuna dovelo bi do neočekivane nuspojave – mogućeg razvoja medicinskog turizma izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Cassandra Sabolek u djetinjstvu je ozlijedila zdjelicu, koja nikada u potpunosti nije zaliječena.

“Bila sam u groznom stanju i vrlo depresivna. Boljelo me je svakog dana”, kaže Cassandra.

U Meksiku za trećinu jeftinije

Bila joj je potrebna operacija zamjene kuka. Njezino osiguranje te troškove nije moglo pokriti. A 60.000 dolara, koliko je koštala operacija, nije mogla pronaći. Onda je otkrila drugu mogućnost: “Otišla sam posjetiti Meksiko i kući se vratila zdrava.”

Operativni zahvat obavio je Max Grieg, kirurg ortoped u Puerta Vajarti. Kaže da američki državljani čine gotovo 80 posto ukupnog broja njegovih pacijenata.

“Naše cijene su za trećinu niže od američkih. Zamjena cijelog kuka tamo košta između 40.000 i 50.000 dolara, a mi naplatimo do 15.000 dolara”, otkriva Grieg.

Besplatnim zdravstvenim osiguranjem, poznatim i kao Obamacare, desecima milijuna Amerikanaca koji nisu osigurani bile bi omogućene medicinske usluge. Mnogima od njih prvi izbor bilo bi pristupačno liječenje u Meksiku.

Paradoks Obamacarea

“To je paradoks Obamacarea. Mnogo više Amerikanaca dobit će zdravstevno osiguranje, ali bi oni mogli odabrati liječenje u inozemstvu”, javlja reporter Al Jazeere Bob Reynolds.

Robert Page je obiteljski liječnik iz Tempe u Arizoni, a bavi se i organiziranjem liječenja američkih državljana južno od granice. 

“Meksički liječnici nisu lošiji od američkih”, tvrdi Page.

Kaže kako bi nagli rast broja pacijenata usljed programa Obamacare doveo do zagušenja u američkim bolnicama.

“Trenutačno se na operaciju čeka od dva do šest tjedana. Kada se na listu doda novih 30 milijuna pacijenata, mnogi od njih će čekati i do godinu dana. Poslat ćemo ih u Meksiko, gdje će ovakva vrsta operacije biti obavljena za dva do četiri tjedna”, kaže Page.

Stoga bi kontroverzni Obamin program reforme zdravstva mogao itekako dobro doći stranim liječnicima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Dok dio državnih agencija ne radi zbog političkih nesuglasica o budžetu, u čijem je centru Zakon o zdravstvenoj zaštiti, predsjednik SAD-a pozvao republikance da ponovo otvore Vladu.

01 Oct 2013

Vlada SAD-a djelimično ne radi, nakon što članovi Kongresa nisu uspjeli da se dogovore o budžetu za narednu godinu. Prošli put Amerikanci su bili u takvoj situaciji prije 17 godina. Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa blokirali su prijedlog budžeta, nezadovoljni što Zakon o zdravstvenoj zaštiti nije odgođen za godinu dana. Taj zakon snažno gura Senat […]

Senat, koji kontrolišu demokrate je, sa 54 glasa protiv, odbio odlaganje Obaminog zakona o zdravstvu, te amandman republikanaca o ukidanju poreza na medicinske uređaje.

30 Sep 2013
Više iz rubrike TEME
POPULARNO