New York: Nagrada Muzeju Nikole Tesle

U Muzeju u Beogradu čuva se Teslina vrijedna lična zaostavština (Al Jazeera)

Muzej Nikole Tesle u Beogradu dobitnik je nagrade Tesla Spirit Award koja će u New Yorku biti uručena njegovom direktoru Vladimiru Jelenkoviću, na svečanosti kojom počinje trodnevna “Teslina memorijalna konferencija” – centralna manifestacija obilježavanja 70 godina od smrti ovog naučnika.

Jelenković je rekao da je Tesla Spirit Award priznanje za sve ono što je Muzej učinio na čuvanju Tesline nemjerljivo vrijedne baštine i za sve što je uradio na promociji djela velikog naučnika širom svijeta.

On je podsjetio da je Muzej organizirao veliki broj izložbi posvećenih Teslinom radu u više od 20 zemalja na četiri kontinenta, a samo tokom posljednjih nekoliko godina te izložbe je vidjelo blizu milion posjetilaca.

Muzej je objavio i na desetine izdanja na srpskom i engleskom jeziku.

Vrijedna zaostavština

Jelenković je konstatirao da je Muzej učinio mnogo na čuvanju vrijedne Tesline građe i da ne treba zaboraviti da je Teslin arhiv upisan u UNESCO-ov “Registar pamćenja svijeta”, čime je priznata važnost te arhivske građe za historiju čitavog čovječanstva.

Time je Tesli odano još jedno priznanje, uz ono najveće a to je čast da jedinica za magnetnu indukciju u Svjetskom sistemu mjera nosi njegovo ime.

Tesla (1856-1943) se tako našao, kao jedini pripadnik slovenskih naroda, među najslavnijim imenima svjetske nauke kao što su Michael Faraday, Alessandro Volta, André-Marie Ampère, Heinrich Rudolf Hertz, podsjetio je Jelenković.

Muzej Nikole Tesle je 5. decembra prošle godine obilježio 60 godina od osnivanja i rada na prikupljanju Tesline vrijedne lične zaostavštine koja obuhvata više od 156.000 arhivskih dokumenata, nekoliko hiljada različitih časopisa, hiljade novinskih isječaka, 1.500 fotografija i slajdova, veliki broj ličnih predmeta, više od 1.000 tehničkih crteža, kompletnu patentnu dokumentaciju, tehničke planove, pisma.

Konferencija o Tesli

Posebno značajne su njegove naučne bilješke iz laboratorija u kojima je radio a Jelenković je skrenuo pažnju na važnost Teslinih bilježaka iz Colorado Springsa i o njegovim istraživanjima na Long Islandu.

U New Yorku će od 5. do 7. januara biti održana memorijalna konferencija povodom 70-godišnjice od smrti Nikole Tesle.

Konferenciju pod nazivom Zašto je Tesla važan, u okviru koje će biti dodijeljene i nagrade, organizira naučna fondacija Nikola Tesla iz SAD.

Cilj konferencije je da na jednom mjestu okupi svjetske umove, naučnike, inženjere, preduzetnike iz oblasti alternativne energije, stručnjake za inovacije, umjetnike, pisce i veliki broj Teslinih poštovalaca.

Izvor: Agencije