Zahtjev za dodatni porez na slatka pića

Humanitarne organizacije i zdravstvena udruženja pozivaju britansku Vladu da uvede porez od 31 posto za svaku litru slatkog pića.

Na taj način bilo bi prikupljeno više od milijardu eura, prijeko potrebnih za zaštitu dječijeg zdravlja.

Kako iz Londona izvještava reporter Al Jazeere Rory Challands, globalna industrija bezalkoholnih pića je pod sve većim optužbama da su njeni proizvodi glavni uzrok gojaznosti.

Žarke boje, atraktivno pakovanje i, naravno, slasni pjenušavi okus. Nije ni čudo da su ova pića tako popularna u svijetu.

Veliki efekat od poreza

Ali, nije tajna da te bočice i limenke sadrže mnoštvo kaloričnih tvari koje možete unijeti u tijelo.

“Kako bismo dobili predstavu koliko se šećera nalazi u ovim pićima, uzmimo za primjer bocu od dvije litre, kakvu koristi i Coca-Cola. U nju se stavlja 212 grama šećera, što je 11 posto njene zapremine”, izvještava Challands.

Zdravstena udruženja u Velikoj Britaniji smatraju kako se slatki sokovi trebaju dodatno oporezovati.

“Porez na bezalkoholna pića imao bi veliki efekat, a to pokazuju i istraživanja da bi to bio i efektivan način za promjenu ljudskog ponašanja. Mi imamo epidemiju pretilosti u ovoj zemlji i treba nam radikalan potez Vlade”, kaže Charlie Powell.

New York je već napravio prve korake protiv velikih igrača. Prošlog septembra gradonačelnik Michael Bloomberg je uveo legislative kojima se zabranjuje posluživanje takvih pića u velikim ambalažama.

No, proizvođači se ne povlače bez borbe.

Gojaznost porasla

“Gojaznost je ozbiljan i kompleksan problem”, tvrdi Asocijacija proizvođača bezalkoholnih pića Velike Britanije, “ali porez na pića koja sadrže samo dva posto ukupnih kalorije prosječne ishrane ga neće riješiti.

U zadnjih deset godina potrošnja bezalkoholnih pića koja sadrže šećer pala je devet posto, dok je gojaznost porasla 15 posto.

Coca-Cola se u SAD-u, također, uključila u kampanju. Napravila je reklamu kojom jasno pokazuje svoj stav.

Čak i ako zakon u Velikoj Britaniji ne bude usvojen, stav u svijetu prema slatkim bezalkoholnim pićima se brzo mijenja.

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Odgovor zavisi od toga da li pitate doktora, ili nekoga iz spomenute industrije.

Izvor: Al Jazeera