Poduzetnice – rastući trend na Balkanu

Mogućnosti poboljšanja za žensko poduzetništvo u zemljama regiona leži u pristupu finansijama, programima tehničke pomoći... (AFP)
Mogućnosti poboljšanja za žensko poduzetništvo u zemljama regiona leži u pristupu finansijama, programima tehničke pomoći... (AFP)

Piše: Erol Mujanović

Poduzetništvo je jedna od najvažnijih oblasti kada se govori o ekonomskom rastu, nezaposlenosti ili otvaranju novih radnih mjesta i predmet je raznih državnih podsticaja svake godine.

Poduzetništvo odražava spremnosti osobe za preuzimanje rizika i ulaganje kapitala kako bi se pokrenuo poslovni poduhvat i od posebne je važnosti za region Balkana, gdje poduzetnički duh nije snažna tradicija.

Pojam je najčešće povezan sa malim i srednjim preduzećima. Odličan i poznat primjer moderne uspješne poduzetničke priče jeste Facebook  i njegov većinski vlasnik Mark Zuckenberg, koji je postao i najmlađi milijarder na svijetu, zaposlivši pri tome nekoliko hiljada osoba širom svijeta.

Mala i srednja preduzeća se smatraju glavnim stubom svake ekonomije i u Evropskoj uniji predstavljaju 67 posto radnih mjesta, a svako od ovih preduzeća u prosjeku zapošljava 4,2 osobe u EU-u.

Jedna od rastućih, snažnijih i veoma prepoznatljivih trendova u Bosni i Hercegovini i u regionu, jeste i žensko poduzetništvo, odnosno pokretanje i vođenje kompanija od strane žena.

Doprinos ekonomskom razvoju

Najpoznatiji i najkompletniji svjetski godišnji izvještaj o poduzetništvu (Global entrepreneurship report ili GEM) je objavljen 17. januara ove godine i predstavlja zanimljive podatke.

Preko 187 miliona žena u 59 analizom obuhvaćenih zemalja uključeno je u pokretanje i vođenje vlastitog poduzetničkog poduhvata, čime značajno doprinose ekonomskom razvoju svojih zemalja.

Vrsta i obim medijske promocije poduzetništva,  kao i samo poduzetničko obrazovanje,  imaju dugoročan efekat na poduzetništvo u svakom društvu, a obrazovni sistemi zemalja u regionu su upravo predmet uvođenja poduzetništva u nastavne planove i programe.

U cijelom regionu je značajan procenat i poduzetništva iz nužnosti, jer su ekonomske prilike te koje tjeraju na pokretanje vlastitog biznisa svaku šestu ženu poduzetnicu u BiH, dok je taj omjer tri puta manji u Sloveniji.

Iako je gotovo polovica svjetskih poduzetnika i poduzetnica stara između 25 i 44 godine, u poduzetništvu su aktivne i druge kategorije stanovništa, a samo podzetništvo ne mora biti nužno vezano za informacijske tehnologije.

U Bosni i Hercegovini postoje uspješne poduzetničke priče i ideje zasnovane na  uzgoju, prodaji i dostavi organskog voća i povrća, ili na domaćoj proizvodnji i prodaji kozmetičkih proizvoda od veoma kvalitetnih i pažljivo probranih organskih sastojaka.  

Evropske zemlje koje nisu članice Evropske unije karakterizuje još mlađa dob poduzetnika, gdje je većina njih starosti od 18 do 34 godine. U tu kategoriju zemalja i zemlje regiona.

U istom obimu kao i muškarci, žene smatraju poduzetništvo atraktivnim izborom karijere, ali posjeduju manje pozitivne percepcije prema vlastitim sposobnostima za ulazak u poduzetničku aktivnost.

U manje razvijenim zemljama, veći broj žena pokreće poduzetničku aktivnost iz nužnosti, kako bi osigurale prihod, a ne zbog toga što su uočile poslovnu priliku. U razvijenim zemljama žene poduzetnice imaju više stepene obrazovanja i uvode na tržište inovativne proizvode, ali nemaju visoka očekivanja rasta svojih poduzetničkih poduhvata.

Cijeli region znatno kasni za ostatkom Evrope po pitanju pokazatelja u oblasti ženskog poduzetništva koji reflektuju ne samo stanje svijesti, nego i ekonomsku situaciju, jer pristup poduzetništvu znači i pristup zaposlenju, primanjima, vještinama i socijalnoj uključenosti. Ali sudeći po proteklim inicijativama i provedenim aktivnostima, nakon perioda stagnacije, brži  razvoj čeka žensko poduzetništvo u Bosni i Hercegovini.

Drugi put uzastopno žensko poduzetništvo je bila i tema jedne od plenarnih sesija na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, što samo pokazuje koliko je ova tema  danas važna. 

Jačanje pozicija

Napredak  u smanjivanju nejednakosti  između muškaraca i žena u ovoj oblasti je primjetan, ali i dalje ograničen, iako broj žena na vodećim pozicijama, u kompanijama ili upravnim odborima, širom svijeta raste polako, ali sigurno.

Na regionalnom nivou, u okviru Globalne sedmice poduzetništva, prije samo par mjeseci održana su veoma kvalitetna takmičenja u poduzetništvu (Start-up weekends) u Sarajevu i u Banjoj Luci, u prisustvu cijenjenih domaćih i međunarodnih mentora, poduzetnika i investitora iz cijelog regiona. Žensko poduzetništvo je imalo zapaženu ulogu.

Atmosfera i ponuđene ideje su bile izrazito aktuelne, moderne i kvalitetne, podsjećajući na sve osim na Bosnu i Hercegovinu,  a Sarajevo je proteklog vikenda bilo domaćin i međunarodne konferencije posvećene isključivo ženskom poduzetništvu.

Sve ove recentne pozitivne aktivnosti nisu slučajne i proizvod su višegodišnjeg rada i napora, koji imaj za cilj jačanje žena u svim oblastima i sferama (socijalna, politička, ekonomska) i koje, za dobrobit cijele zajednice, trebaju biti nastavljene i pojačane.

Takmičenja, konferencije i drugi događaji u oblasti ženskog poduzetništva su ujedno i odlična prilika za umrežavanje i sklapanje poslovnih kontakata i na taj način dozvoljavaju poduzetnicama da ojačaju svoje poslovanje i poziciju, te prebrode brojne sistemske nedostatke u zemljama regiona.

Svaka ovakva inicijativa je dobrodošla, jer su prepreke za žensko poduzetništvo i dalje brojne, a prostor za poboljšanje je ogroman. Prema GEM izvještaju, BiH ima veoma nizak procenat žena uključenih u poduzetništvo, a od država iz regiona jedino Makedonija ima lošiji omjer sa 3,9 posto žena u odnosu na 11,7 posto muškaraca uključenih u poduzetništvo.

U cijelom regionu je značajan procenat i poduzetništva iz nužnosti, jer su ekonomske prilike te koje tjeraju na pokretanje vlastitog biznisa svaku šestu ženu poduzetnicu u BiH, dok je taj omjer tri puta manji u Sloveniji.  

Za Sloveniju je karakteristično da je čak veći procenat žena nego muškaraca pokreće biznis iz uočene poslovne prilike (83 posto za žene, a 77 posto za muškarce).

Što se tiče dna tabele prema ovom pokazatelju, tu se nalaze Makedonija (32 posto) i BiH (51 posto) gdje su stope pokretanja biznisa iz uočene prilike među ženama najniže u odnosu na ostatak zemalja regiona. Izuzev Slovenije, u svim zemljama iz regiona žene poduzetnice su najzastupljenije u sektoru potrošačkih uskuga, dok je to u Sloveniji slučaj sa sektorom poslovnih usluga.

Mogućnosti poboljšanja za žensko poduzetništvo u zemljama regiona leži u pristupu finansijama, programima tehničke pomoći i prije svega u razvoju poduzetničkih vještina.

Međutim, neophodno je da država, koja ima najveću odgvornost i kapacitet u ovom procesu, bude glavna potpora srednjim i malim preduzećima i poduzetnicama, između ostalog tako što će sačuvati i ojačati velike kompanije oko kojih mala preduzeća često gravitiraju kao poslovni partneri i o kojima ovise. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uspješni biznismeni sjeli su za sto s mladim poduzetnicima kako bi im pomogli da oblikuju njihovu viziju uspješne kompanije.

17 Nov 2012

Ovo je priča o jednoj samohranoj majci iz Beograda koja je uprkos svemu, donijela odluku o pokretanju vlastitog posla.

29 Apr 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO