Bio je poznat kao ‘zatvorenik 345’

Gost emisije ‘Recite Al Jazeeri’ je Sami al-Haj, jedini novinar ikada zatočen u Guantanamu.

U ekskluzivnom razgovoru za Al Jazeeru Sami al-Haj otkriva detalje svog hapšenja na novinarskom zadatku 2001, te o mjesecima provedenim u zatvoru u Kandaharu, nakon kojih je bez formalne optužnice, sa vrećom na glavi, lisicama na rukama i nogama, tijela užetom vezanog za druge zatvorenike stavljen na let za Guantanamo. Tu je u samici, u kojoj su svjetla bila upaljena 24 sata dnevno, proveo šest godina.  

Tamo nije imao ime, bio je poznat samo kao – zatvorenik 345.

Tukli su ga, mučili i ispitivali, 480 dana je štrajkovao glađu, mada su ga sve to vrijeme na silu hranili invazivnom metodom ubacivanja tekućine kroz cjevčicu u nosu.

Stalna ispitivanja

“Ispitivanja su vršena u svako doba dana i noći. Isljednici su dolazili kad god je to njima odgovaralo. Ispitivanja su trajala satima, a nekad  i danima”, kaže Sami al-Haj.

O izvještajima da su neki zatvorenici u Guantanamu izvršili samoubistvo kaže:

“Nije moguće izvršiti samoubistvo kad vas nadgledaju 24 sata dnevno.“

Veoma narušenog zdravlja, Sami al-Haj oslobođen je sredinom 2008. godine. Vojnim avionom vraćen je u rodni Sudan, gdje se nakon skoro 2.400 dana bez kontakta ponovno vratio svojoj porodici.

Ispitivanja su vršena u svako doba dana i noći. Isljednici su dolazili kad god je to njima odgovaralo. Ispitivanja su trajala satima, a nekad  i danima, kaže Sami al-Haj.

Nakon izlaska iz Guantanama postao je borac za ljudska prava i civilne slobode. 

Sa Al-Hajom u Sarajevu je razgovarala naša Dalija Hasanbegović.

Izvor: Al Jazeera