Borba u svijetu IT tehnologije se nastavlja

Neočekivano dobar prihod koji je ostvario Google, zadržao je kompaniju na top poziciji među internetskim pretraživačima i pozamašnu prednost nad velikim rivalom Facebookom.

Ukupni prihodi Googlea porasli su za gotovo 36 posto više nego u istom periodu 2011. godine.

Google je prvi put ostvario prihod od 50 milijardi američkih dolara u 2012. godine, od toga, 14,4 milijardi u posljednjem kvartalu. Internetska stranica Googlea je zaradila 8,64 milijardi, 67 posto ukupnog prihoda kompanije u posljednjem kvartalu.

„Posjećenost na pretraživaču je sve veća, samim tim raste i zarada prema broju klikova. To je u prosjeku kvartalno povećanje od 8,9 posto i na kraju dobijete procent od otprilike 35 posto što je dobra brojka“, smatra ekonomski analitičar Max Wolff.

Iako će se Facebook Googleu suprotstaviti vlastitim pretraživačem, pojedini analitičari smatraju da je na tom polju već izgubio bitku, jer – oglašivači jednostavno više vjeruju Googleu.

„Za oglašivače su pretraživači veoma važni. Google je, kada su u pitanju prihodi, uspješniji od drugih sličnih kompanija, jer njihovi korisnici pokazuju namjeru da kupe proizvod“, kaže Wolff.

„Na primjer, kada po internetu tragate za Pradinom torbom, znam da ste već na tržištu. Sasvim je drugačije kada o Pradi razgovarate s nekim na Facebooku.“

Uređena kompanija

Google je takođe pokazao kako prelazak na mobilne uređaje utiče na vrijednost online oglašavanja, iako je i Facebook bio veoma aktivan na tom polju.

No, procenti otkrivaju mnogo toga. Vrijednost Facebookovih dionica u protekloj je godini pala za 20 posto, dok su Googleove porasle za gotovo toliko.

„Google je prilično uređena kompanija, imaju stabilne stalne prihode, a reklamiranje na mobilnim telefonima daje dosta prostora za manevriranje. Facebook je fenomenalna kompanija, ali ostaje pitanje da li je precijenjena i da li će zaista reklame na mobitelima opravdati očekivanja“, izjavio je investitor Sarat Sethi.

Na kraju će sve zavisiti od toga koliko su investitori spremni rizikovati, a trenutno se većina njih kladi na Google.

Izvor: Al Jazeera i agencije