Duga i teška bitka Baracka Obame

Obama je potpisao 23 izvršne naredbe za koje mu nije potrebna saglasnost Kongresa (Getty Images)

Piše: Ivica Puljić

Predsjednik Obama je otpočeo tugu i tešku bitku za uvođenje strožije kontrole kupovanja i korištenja oružja u Americi. On je u srijedu, zajedno s potpredsjednikom Joeom Bidenom koji je obavio veliki dio posla oko prijedloga za kontrolu oružja, poručio Kongresu da se odmah treba početi raditi na nekoliko točaka:

1. Osigurati da se obavi kontrola svakoga tko želi kupiti oružje kako ono ne bi došlo u ruke kriminalaca, nasilnika ili mentalno nestabilnih osoba. Čak 40 posto prodanog oružja uopće ne prolazi kontrolu kupaca.

2. Pozivam Kongres da se obnovi zabrana korištenja takozvanog jurišnog oružja, odnosno naoružanja koje ima vojnu uporabu. Takva je zabrana bila na snazi od 1994. do 2004. Godine. Takvo oružje je dizajnirano za bojišnice i nema mjesta u građanskom društvu.

3. Treba uvesti ograničenje metaka u magazinu svakog oružja. Predlažem da se može imati najviše 10 metaka u magacinu.

4. Trebamo imati strože zakone prema onima koji prodaju naoružanje kriminalcima i trebamo provoditi te zakone. Zato bih volio vidjeti više policajaca na ulicama.

Pisma podrške

Nakon što je predstavio svoj plan o kontroli noružanja predsjednik Obama je potpisao 23 izvršne naredbe za koje mu nije potrebna suglasnost Kongresa.

Prije toga je rekao da je nakon masakra u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu, dobio bezbroj pisama od američkih građana koji su ga podržali u zahtjevima za strožom kontrolom kupovine i korištenja naoružanja.

“Dobio sam i pisma od djece, a četvoro od njih su ovdje. Mi se, kao društvo, moramo brinuti za njih, ovo je naš prvi test te vrste. Moramo zaustaviti masovna ubijanja. Samo u prošlom mjesecu u zemlji je od vatrenog oružja živote izgubilo 900 osoba”, kazao je američki predsjednik u svom obraćanju u srijedu.

Barack Obama je naglasio da vjeruje u pravo Amerikanaca da mogu imati oružje, te da poštuje one koji to rade iz sporta, lova ili kolekcionarstva.

“Ali, Amerika mora udaljiti oružje od onih koji su opasni. Znam da to nije lako i jedini način da sve ovo provedemo jeste shvaćanje da je sada drugačije vrijeme. Ja ću učiniti sve što mogu, ali jedino građani mogu dovesti do stvarnih promjena. Samo građani mogu reći – dosta je, trebamo nešto mijenjati i tek će tada do promjene doći. Te promjene ovise i o tome hoće li zakoni biti promijenjeni u Kongresu a ja tražim od Kongresa da podrže ono što tražim. Ako kažu ne, pitajte ih – zašto ne, što je to važnije od ovoga”, rekao je američki predsjednik.

Ali, prije nego je plan Bijele kuće o kontroli naoružanja predstavljen u srijedu, oglasila se Nacionalnaorganizacija za naoružanje – NRA – koja je putem tv poruke izrazila svoje neslaganje s Bijelom kućom.

U toj tv poruci se kaže da su djeca predsjednika Obame privilegirana jer imaju oružanu zaštitu 24 sata, a da druga djeca u Americi to nemaju.

Ova je poruka naišla na brojne kritike jer nikada se nisu djeca američkih predsjednika koristila u političke svrhe.

U Kongresu ima, također, veliki broj zakonodavaca koji ne žele ni čuti za prijedloge o strožoj kontroli naoružanja.

Mnogi od zakonodavaca, kako primjećuju analitičari u Washingtonu, svoj posao duguju NRA, zato što mnogi dobiju novac za svoje kampanje od NRA.

Novim pravilima se protive i brojne druge organizacije koje se pozivaju na ustavno pravo (drugi amandman) koji Amerikancima jamči pravo na posjedovanje oružja.

Šta kažu ankete

Oni koji žele stroža pravila poručuju da nitko ne želi oduzeti osobno naoružanje od ljudi, niti njihove lovačke puške i zbirku u njihovoj kolekciji. “Samo želimo da se s ulica skloni oružje koje je primjenjenije bojišnici nego ulici”, ističu pristaše novih pravila.

Jedno je sigurno – predstoji duga i teška borba u Kongresu, ali i izvan njega – u medijima, školama, raznim udrugama i organizacijama.

Prema anketi Washington Posta i ABC-a većina Amerikanaca podržava predložene mjere. Oko 52 posto američkih građana je izjavilo da su nakon masakra u školi u Connecticutu, počeli podržavati kontrolu naoružanja.

Iako većina zakonodavaca u Kongresu, i republikanaca i demokrata, ne žele vidjeti nove, restriktivne mjere, poput zabrane korištenja i prodaje jurišnog naoružanja, čak 58 posto američkih građana podržava takvu zabranu, dok 85 posto traži bolju provjeru kupaca oružja.

Izvor: Al Jazeera