Tiha revolucija tablet računara

Prednosti uvođenja tablet računara u škole su brojne (AP)

Piše: Erol Mujanović

Zahvaljujući Steveu Jobsu, koji je 3. aprila 2010. godine predstavio prvi iPad, stvoreno je začuđujuće i fenomenalno tržište hibridnih mašina koje su nešto između mobilnog telefona i računara sa taktilnim ekranom.

Lideri visokih tehnologija su se bacili u nemilosrdnu borbu na tržištu tablet računara, te započeli tihu revoluciju naših života na svim poljima (trgovina, transport, obrazovanje, slobodno vrijeme itd).

Glavni rival Applea u oblasti smartfona, Samsung, očekivano se pozicionirao i kao najznačajniji rival na polju tablet računara, ali ono što je bilo manje za očekivati jeste da Microsoft, Google i Amazon uđu u ovu bitku, što samo pokazuje potencijal i važnost ovog tržišta.

Primjeri evolucije

Još je teško predvidjeti do koje će mjere ovi izumi ući u naše privatne i poslovne živote, ali evo nekoliko primjera evolucija i značajnih promjena koje su u toku i koje su vjerovatno samo vidljivi dio ledenog brijega:

U SAD-u se već skoro 15 posto najčitanijih dnevnih novina konsultuje preko elektronskih izdanja, koja se, također, plaćaju.

Taktilno listanje knjiga i časopisa vraća zadovoljstvo čitanja i okretanja stranica, te ujedno vraća nadu izdavačima da će ponovo na internetu moći objavljivati štiva sa malo bogatijim sadržajem.

U SAD-u se već skoro 15 posto najčitanijih dnevnih novina konsultuje preko elektronskih izdanja, koja se, također, plaćaju.

Također, 25.000 primjeraka francuskog Le Mondea se čita na ovaj način, a ovi pokazatelji će nastaviti da rastu.

Elektronske table u školama poboljšavaju nastavu i doprinose da nastava bude zabavnija i bogatija, kako bi djeca kvalitetnije naučila, ali elektronska pomagala doprinose i tome da torbe budu lakše, jer se nosi manje knjiga. 

U SAD-u se koristi već dva miliona iPad-a u školama, a u toku su brojni pregovori između Applea i direktora škola.

Ostaje pitanje cijene i povrata investicije, jer primjerak tablet računara košta blizu 200 eura i opremanje pet ili deset miliona učenika osnovnih škola, koliko imaju i manje zemlje EU-a, košta od jedne milijarde eura pa nadalje.

Pojedini pedagozi i nastavnici se bune, kao i izdavači školskih knjiga, koji samo u Francuskoj imaju godišnji prihod od 250 miliona eura, ali prednosti uvođenja tablet računara u škole su ipak brojne i pitanje je kada će prevagnuti  u velikoj mjeri.

Snimanje gesta na času fizičkog, animirana karta svijeta na času geografije, autokorekcije u matematici i slično samo su neke od trenutnih pogodnosti korištenja tablet računara u nastavi.

Ostaje pitanje cijene i povrata investicije, jer primjerak tablet računara košta blizu 200 eura i opremanje pet ili deset miliona učenika osnovnih škola, koliko imaju i manje zemlje EU-a, košta od jedne milijarde eura pa nadalje.

Turističke posjete

Novi način turističkih posjeta, za vrijeme kojih se mora pratiti i ekran tablet računara, već se uvodi širom svijeta.

Zamislite da, uz turističku posjetu dvorcu u Versaillesu i komentare vodiča, imate još na tablet računaru i film koji prikazuje scene iz života francuskih kraljeva na tom dvoru.

Ili da imate scene bitke i iskrcavanja saveznika u Normandiji, na tablet računaru, dok obilazite jednu od najpoznatijih obala i plaža na svijetu.

Tu su i brojne druge opcije i mogućnosti koje garantuju da će i ovaj segment turizma doživjeti poseban procvat.

Telekonsultacije putem tablet računara će postati sve popularnije u bolnicama i u domovima za njegu starih osoba, a predviđa se da će se generalizirati već do 2020. godine.

U avionima, kako piloti tako i putnici, neće ispuštati tablet računare, a nekoliko aviokompanija će već od ljeta 2013. godine u kokpitu zamijeniti papir i dokumentaciju sa po jednim primjerkom iPada za svakog pilota, što će ubrzati pristup informacijama i izbrisati potrebu da se čuva 20 kilograma dokumentacije u kabini.

Putnici će iskoristiti prednosti tableta, jer će imati pristup pojedinim dnevnim novinama, koje će se prestati distribuirati na aerodromima i u avionima, što će napraviti višemilionske godišnje uštede za aviokompanije.

Telekonsultacije putem tablet računara će postati sve popularnije u bolnicama i u domovima za njegu starih osoba, a predviđa se da će se generalizirati već do 2020. godine.

Medicinska sestra će putem tableta biti uz pacijenta i imati e-pristup njegovom zdravstvenom kartonu.

Ona će moći kvalitetnom kamerom uslikati i pokazati zarastanje rane nakon operacije specijalisti koji je  stotinama kilometara daleko, te tako omogućiti kvalitetniju uslugu i praćenje pacijenata.

Najpoznatiji svjetski orkestri će preći na numeričke sveske i particije, iako bi nam se moglo učiniti, na prvi pogled, da su ovo oblast i profesija gdje će nove tehnologije teško prodrijeti.

Međutim, čuveni Brussels Philharmonic, koji broji 92 muzičara i ima skoro 100 nastupa godišnje, upravo je pokušao neočekivani okret i zamijenio je sveske sa notama taktilnim Samsung tabletima.

Posebno izdržljivi i otporni tablet računari se dizajniraju i  pripremaju za vojsku, a trenutni lider je Fujitsu, sa tablet računarom otpornim na udarce, prašinu i vlagu, čija je trenutna cijena blizu 380 eura.

SAD je najnapredniji po pitanju brzine opremanja vlastite vojske i analizira brojne aplikacije, među kojima će najvažnije biti korištene i rasprostranjene među vojnicima.

Neke od njih obuhvataju daljinsko upravljanje kamerom koja je na robotu ili na dron letjelici, virtuelnu „posjetu“ objektu prije nego isti bude napadnut ili, naprimjer, biometrijsko i nepogrešivo prepoznavanje zarobljenika. 

Tablet računari su, također, u fazi potiskivanja konzola za videoigrice putem aplikacija i alata koji spadaju u „Cloud gaming“, a korisnik će imati pristup kvalitetnim i elaboriranim igrama kao što su Fifa, Flight simulator i ostale.

Dokaz da se dobre, stare videokonzole osjećaju ugroženim u ovom segmentu jeste i činjenica da je Sony tokom 2012. godine kupio kompaniju Gaikai, koja je najveći američki ponuđač videoigara po narudžbi.

Farmaceutska i prehrambena industrija

Mobilna konferencija će unaprijediti produktivnost trgovaca. To su već konstatovale farmaceutske kuće Roche i Sanofi, čiji će trgovački predstavnici moći kontaktirati i komunicirati sa dvadesetak potencijalnih klijenata i apoteka dnevno, umjesto šest do sedam koliko ih danas uspiju obići klasičnim posjetama.

Specijalna namjenska aplikacija će dozvoliti da se na daljinu demonstriraju i pokažu određeni lijekovi, kao i da potencijalni klijent ispuni narudžbenicu.

Kao što je posebnom i veoma pametnom strategijom prestigao Sony u oblasti proizvodnje TV aparata, kao što je prestigao Apple na tržištu smartphone uređaja, za očekivati je da Samsung u naredne dvije godine prestigne Apple i na polju tablet računara.

Testovi su u toku i u prehrambenoj industriji. Tačno je da ništa neće izbrisati dobru, staru posjetu trgovca i osobe sa kojim imate napravljen i ostvaren kontakt i povjerenje, ali sniženje troškova transporta i ispuštanja CO2 su direktne pozitivne posljedice.

Kao što je posebnom i veoma pametnom strategijom prestigao Sony u oblasti proizvodnje TV aparata, kao što je prestigao Apple na tržištu smartphone uređaja, za očekivati je da Samsung u naredne dvije godine prestigne Apple i na polju tablet računara.

Tim prije što se ne štedi na ulaganjima u istraživanje i razvoj, što je i dovelo do činjenice da danas veći dio sastavnih dijelova iPad uređaja Appleu proizvodi upravo Samsung. (Vrijednost Samsung dijelova u iPad uređaju je 175 američkih dolara. Njihov trošak proizvodnje iznosi 358 dolara, a prodajna cijena 729 dolara.)

Od samog pitanja liderstva na ovom polju puno će zanimljivije biti vidjeti kojom brzinom i u kojoj mjeri će tablet računari ući u sve segmente naših života i postati nezaobilazni.

Izvor: Al Jazeera