U BiH dodijeljeno 200 socijalnih stanova

U Bosni i Hercegovini se već nekoliko godina provodi program neprofitnog socijalnog stanovanja.

Namijenjen je onima koji nisu u mogućnosti sami riješiti stambeno pitanje, a trenutni prioritet su povratnici i korisnici alternativnog smještaja, koji moraju dokazati svoj status.

Do sada je na ovaj način podijeljeno blizu 200 stanova. Posjetili smo jednu povratničku porodicu u Prijedoru, koja se uselila u novi stan.

Džemila Mešić donosi namirnice za prvi ručak u novom domu. U Prijedor se doselila iz Sanskog Mosta. Vratila bi se i ranije, priča Džemila, ali nije imala gdje, izvještava Ljiljana Smiljanić. 

Uništena imovina

“Prije rata sam živjela ovdje u Prijedoru, u centru grada. E sad… ´95. bilo je Bugojno, Petrovac i onda Sanski Most”, priča Džemila. 

Osim nje, još dvije porodice su dobile ključeve. Riječ je o povratnicima, čija imovina je uništena, ali i korisnicima alternativnog smještaja.

U Mostaru dodjeljuju takva 23 stana. U Prijedoru pet. Ranije su dodijeljeni stanovi u još sedam gradova.

Radi se o projektu humanitarne organizacije CRS. Namjenjen je socijalno-ugroženim porodicama. Stanove dobijaju na privremeno korištenje uz povoljniju mjesečnu stanarinu. U Prijedoru je 50 centi po metru kvadratnom.

Džemila će npr. mjesečno plaćati oko 25 eura. Vlasnik njenog stana je opština.

“Vlasnik objekta ne može promijeniti namjenu objekta, ne može prodati taj objekat, ne može ga staviti pod hipoteku u sljedećih 25 godina minimum. Znači, ono što smo htjeli da održimo jeste da taj svaki stan je izgrađen po pravilima „social housinga” ili neprofitnog socijalnog stanovanja”, objašnjava Sanela Imamović, menadžerica projekta iz CRS-a.

Namještaj iz Sanskog Mosta

Stigao je i namještaj iz Sanskog Mosta. Biće mnogo posla za Džemilu i članove njene porodice, dok se smjeste u novom domu.

“Prvo je radost, pa ću onda namjestiti i tako”, priča Džemila. 

U Prijedoru je u projekat uloženo više od 120 hiljada eura. Osim CRS-a, učestvovali su i entitetska Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, državno Ministarstvo za ljudska prava, lokalne zajednice i strani donatori.

Izvor: Al Jazeera