NUB BiH ponovo u mraku

Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine isključena je električna energija zbog neplaćenih računa u iznosu od blizu deset hiljada eura.

Zbog dugova, ova institucija je još ranije ostala i bez grijanja. Do sada je sa 2,5 hiljade eura pomogla samo općina u kojoj se biblioteka nalazi. Državne i entitetske vlasti još uvijek miruju.

Zaposlenice, umjesto da studentima naručuju i izdaju knjige, obavještavaju ih kako je čitav sistem paralizovan zbog isključenja struje, što znači da je i samo korištenje biblioteke svedeno na minimum, izvještava Azalea Džanko.

Zatražili objašnjenje

Uprava ustanove, za to vrijeme, razmatra šta i kako dalje. Nije sporno da utrošeni dug treba izmiriti.

“Ali onaj ko je potrošio, potrošio je zato što mu je neko obećao da će platiti i obavezan je da plati”, kaže Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Nacionalna biblioteka nadležnost je države, smatra direktor Ovčina. Zato smo objašnjenje potražili u resornom Ministarstvu.

“Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas nismo uspjeli dobiti izjavu pred kamerom. U telefonskom razgovoru, glasnogovornica Ministarstva nam je rekla da Ministarstvo nema novaca da pokrije dug Nacionalne biblioteke i da je jedino rješenje – apliciranje za grantove”, kaže Džanko.

Biblioteka je aplicirala za jedan takav grant od Vijeća ministara. Upravo pomoću tih sredstava je i uspijevala preživjeti proteklih godina.

“Po onome što smo saznali iz sredstava informisanja i određenim informacijama iz Ministarstva civilnih poslova, da NUB BiH u prijedlogu neće dobiti ni dinara za te projekte, jer navodno nije dobro ispunila određene stavke u projektu”, kaže Ovčina.

No, ovakve navode iz Ministarstva snažno demantuju, tvrdeći da je procedura i dalje u toku, i da će krajnju odluku donijeti Vijeće ministara BiH u oktobru. Do tada, biblioteka trpi ogromne štete.

“Ugrožene su sve biblioteke članice kooperativnog bibliotečko-informacionog sistema BiH: njih 45 iz cijele BiH…….njihove baze neće biti dostupne preko interneta, nijedan korisnik neće moći naručiti nijednu publikaciju, a da ne govorimo o tome da iz svijeta neće znati koje sve publikacije imamo u našim bibliotekama”, smatra Nevenka Hajdarović, rukovodilac Virtualne biblioteke BiH.

Strahovanja studenata

Mraka biblioteke najviše se pribojavaju studenti. U toku je septembarski ispitni rok, kada mnogi računaju na njeno korištenje.

“Psihološki studente demotiviše da je jedna takva institucija u tako lošem stanju i onda naravno to ima negativan uticaj  na studente i pitaju se gdje ovo vodi, kakva je ovo država i kakva je perspektiva za nas mlade…”, kaže Ahmed Nurković iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

No, zatvaranja neće biti, kažu u upravi. Studenti će uputiti apel vlastima da riješe problem Nacionalne biblioteke.

Uprava je taj apel odavno uputila i sada čeka odluku Vijeća ministara, nakon koje, ukoliko bude potrebno, slijedi i pokretanje sudskog postupka. Bibliotečku bazu podataka do tada na životu održava agregat, čiji je rad ograničen satima.

Izvor: Al Jazeera