Raste interes za čuvanje matičnih ćelija

U državama na prostoru Balkana raste interesiranje za čuvanje matičnih ćelija, kažu stručnjaci. 

Matične ćelije za sada se koriste u liječenju više od 100 bolesti, uglavnom krvotoka i koštane srži, regenerativnoj medicini i nekim neurološkim terapijama.

Međutim, prema stavu eksperata, čuvanje odraslih matičnih ćelija je budućnost medicine.

Načini čuvanja ćelija

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, posljednjih sedam godina i građani u balkanskim zemljama mogu sačuvati matične ćelije. 

Marija Vuković iz Banjaluke, kaže, nije oklijevala. I sama je po struci molekularni biolog. Prije skoro dvije godine se porodila i sačuval matične ćelije svoje kćerke iz pupčane vrpce.

„Naravno da se svaki roditelj nada da mu matične ćelije neće nikad zatrebati, ali s obzirom da je njihov potencijal ogroman i da je spisak bolesti, koje se mogu liječiti matičnim ćelijama iz godine u godinu sve duži i duži, a razvoj medicine se odvija velikom brzinom, ja smatram da će se u budućnosti matične ćelije moći koristiti u mnogo šire svrhe nego što mi danas možemo da pretpostavimo“, kaže Vuković.

U zemljama regije sve više je interesovanja, kažu stručnjaci. Napominju da ima razlika i u načinu čuvanja.

Postoje javne i porodične banke matičnih ćelija. Javne su one gdje se uzimaju uzorci iz koštane srži. Obično su donatori članovi porodice pacijenta. Ako u nekoj zemlji živi više nacija, pronalazak donatora je teži.

Porodične banke su drugačije. Tu se čuvaju matične ćelije pacijenata, koji to žele. Uzimaju se iz pupčane vrpce novorođenčeta. Čuvanje matičnih ćelija u narednih 20 godina u zemljama regije košta između 1.800 i 2.000 eura.

Slovenija i Bugarska imaju javne banke. U Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj u toku su pregovori i aktivnosti o osnivanju sličnih ustanova. Zasad je moguće čuvanje matičnih ćelija u bankama Cryo-Save.

„Uzorci se nose u Belgiju. Posebna je oprema, posebna logistika. Mora biti na vrijeme i osigurana kvaliteta. Obrađuju se i pohranjuju“, kaže Gregory Roumeliotis, direktor „Cryo-save” za Jugoistočnu Evropu i Bliski istok.

Procedura nije komplikovana, priča  Vuković. Sve što je trebalo je dogovoriti uzimanje uzoraka sa osobljem bolnice prije poroda.

„Dobijete kutiju, koju nosite sa sobom u porodilište. Profesionalno osoblje u Kliničkom centru, gde sam se porodila,  sve je obavilo brzo i pohranjivanje matičnih ćelija je bilo uspješno“, kaže ona.

Moguće zloupotrebe

Ipak, stručnjaci upozoravaju i na moguće zloupotrebe. Matične ćelije mogu se koristiti i za kloniranje, koje je još nedovoljno istraženo. Zato se, kažu, pohranjivati mogu samo tzv. odrasle matične ćelije, ne i ćelije embriona.

„Osim edukacije građana, neophodna je i edukacija medicinskog osoblja. Za bolnice u regionu ne samo da oduzima mnogo vremena, već je potrebno i mnogo sredstava. Medicinski stručnjaci upozoravaju da treba obratiti pažnju i na etičke kodekse“, javila je Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šta su, gdje se sve nalaze i kako se uzimaju matične ćelije? Koje su u regiji mogućnosti pohranjivanja krvi iz pupčane vrpce? Šta treba znati o procesu uzimanja, čuvanja i upotrebe matičnih ćelija? Kakav je značaj i princip liječenja ovim ćelijama? Posljednjih desetak godina pažnju naučne i šire javnosti zaokuplja pitanje matičnih ćelija. Predmet su, […]

Published On 06 Jun 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO