GM kukuruz izazvao globalnu debatu

Protivnici Monsanta demonstrirali su ispred zgrade te kompanije u Kaliforniji nakon objave francuske studije (Reuters)

Nakon što je objavljena francuska studija koja tvrdi da su pacovi koji su cijelog života hranjeni genetski modificiranim (GM) kukuruzom američke biotehnološke kompanije Monsanto patili od tumora i oštećenja organa, Evropska unija (EU) razmatra zahtjev za obustavljanjem uzgoja i uvoza GM kultura.

Giles-Eric Seralini i kolege sa Univerziteta u Caenu tvrde da su laboratorijski pacovi hranjeni GM kukuruzom NK603 ili pojeni vodom “obogaćenom” Monsantovim sredstvom protiv korova Roundup ugibali ranije nego pacovi iz kontrolne grupe koji su normalno hranjeni i pojeni.

Kukuruz NK603 genetski je izmijenjen tako da bude otporan na Roundup.

Istraživački tim zaključio je da su životinje na “GM ishrani” često patile od tumora dojke i teških oštećenja jetre i bubrega.

Među mužjacima je ranije nego što je uobičajeno uginulo 50 posto životinja, a među ženkama 70 posto, dok je u kontrolnoj grupi taj procenat iznosio 30, odnosno 20 posto.

Reakcije iz EU-a

Kritičari GM usjeva ističu da svijet u najmanju ruku ima ograničene informacije o njihovom dugoročnom utjecaju, budući da postoje tek nešto više od 15 godina.

Istraživanje Seralinija i kolega ima veliku težinu, također, jer je njime obuhvaćen čitav život pacova (otprilike dvije godine), dok se za odobravanje neke GM kulture smatra dovoljnim da se životinje njome hrane samo 90 dana.

Na osnovu rezultata istraživanja potpredsjednik komisije za poljoprivredu Evropskog parlamenta, Jose Bove, poznati protivnik biotehnoloških usjeva, zatražio je da EU odmah suspendira svako gajenje GM kultura na svojoj teritoriji i sva odobrenja njihovog uvoza.

Bove apelira da što hitnije budu razmotreni svi postupci procjene neškodljivosti GM usjeva, s tim što bi to učinile evropske i nacionalne agencije za sigurnost hrane, finansirane iz javnih, a ne privatnih izvora.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault je, također, izrazio zabrinutost.

Francuska će, kako je rekao, zatražiti hitnu zabranu uvoza genetski modificiranog kukuruza koji proizvodi Monsanto ukoliko se zaključci studije pokažu kredibilnim.

EU i francuska državna agencija za sigurnost hrane vrše hitnu reviziju studije.


Ručno oprašivanje stabljike kukuruza [Reuters]

“Zatražio sam rapidnu proceduru, koja će trajati nekoliko sedmica, te koja će nam omogućiti da ustanovimo naučnu vrijednost ove studije”, rekao je Ayrault.

“Ako rezultati budu potvrđeni, ministar poljoprivrede Stephane Le Foll će zatražiti evropsku zabranu za genetski modificirane kulture.

Evropska komisija (EK) saopćila je da je svojoj agenciji za sigurnost hrane, EFSA-i, zatražila da ispitaju rezultate francuske studije i izvijeste o svojim zaključcima.

“Nadamo se da ćemo do kraja godine moći dati svoje mišljenje o ovom naučnom istraživanju”, kazao je glasnogovornik EK-a za zdravstvo Frederic Vincent.

Različiti stavovi

Međutim, neki naučnici tvrde da su rezultati francuske studije upitni.

U studiji je 200 pacova podijeljeno na 10 eksperimentalnih grupa, od kojih je samo 20 hranjeno i pojeno običnim kukuruzom i vodom.

“Količina uzorka je premala kako bi se izbjegle statističke greške, pogotovo jer pacovi pripadaju tzv. Sprague-Dawley laboratorijskoj vrsti, za koju je poznato da je izuzetno podložna tumorima dojke”, kazao je Maurice Moloney, istraživački direktor britanske agencije za poljoprivredna istraživanja Rothamsted.

Mark Tester, profesor genetike na Univerzitetu u Adelaideu u Australiji, kazao je za portal Science Media Centre:

“Prva stvar koja mi pada na um je – zašto ništa nije proisteklo iz epidemioloških studija u zemljama gdje je toliko mnogo GM kultura u hranidbenom lancu toliko dugo?”

Odgovarajući na sumnje drugih naučnika, autor francuske studije Seralini je kazao da su studiju njegovog istraživačkog tima “revidirali stručnjaci iz najboljeg svjetskog časopisa za hranu i toksikologiju, što je iziskivalo više vremena nego ono koje su potrošili ljudi koji su reagirali 24 sata poslije, a da nisu ni pročitali studiju”.

“Čekam kritike naučnika koji su ranije objavljivali svoje studije u magazinima… o efektima GM kultura i pesticida na zdravlje, kako bi na fer način mogao započeti raspravu sa kolegama, koji su pravi naučnici, a ne lobistima.”

Spor u vezi sa GM kulturama u Australiji

U Australiji, Vlada savezne države Zapadne Australije ukinula je zabranu GM kultura 2010. uprkos talasu protivljenja u javnosti.

Najmanje 10 posto usjeva žitarice kanole u Zapadnoj Australiji sada je genetski modificirano, a eksperimenti sa GM pšenicom u toku su na nekoliko lokacija širom te države.

Odluka da se ukine zabrana GM kultura zaplijenila je i svjetsku pažnju, a jedan lokalni farmer tužio je svog susjeda na Vrhovnom sudu zbog toga što je navodno dopustio da GM kanola zagadi njegovu farmu organskog uzgoja.

U Australiji, voditelji kampanje protiv GM kultura tvrde da bi Vlada Zapadne Australije mogla izložiti farmere i potrošače riziku ukoliko, nakon francuske studije, ne organizira hitnu reviziju korištenja genetski modificiranih kultura i sredstva Roundup u toj državi.

Direktor Australske fondacije za sigurnost hrane Scott Kinnear kazao je za australsku državnu televiziju ABC da “postoji niz studija koje ukazuju na štetnost GM kultura”.

Kinnear, međutim, smatra da totalna zabrana GM proizvoda nije pravi odgovor.

“Prerano je tražiti zabranu GM kultura, ali trebamo tražiti promjene zakona vezanim za njih”, navodi on.

Monsanto je plasirao prvu genetski modificiranu kulturu 1996. godine, a GM kulture se sada uzgajaju u zemljama poput Australije, Južnoafričke Republike, Filipina i Brazila. Skoro 85 posto kukuruza koji se uzgaja u SAD-u je genetski modificirano, navode američke agencije.

Ministar poljoprivrede Zapadne Australije Terry Redman izdao je saopćenje u kojem se navodi da agencije Standardi prehrane Australije i Novog Zelanda (FSANZ) i Ured regulatora genetske tehnologije revidiraju francusku studiju.

“Međutim, FSANZ je uvjeren u sigurnost GM kultura, a takav stav podržavaju i regulatorne agencije u SAD-u, Kanadi, Japanu i Evropi”, kazao je Redman.

Protivnici GM kultura u Australiji, poput člana laburističke opozicije u Zapadnoj Australiji Paula Papalije, ističu da takva uvjerenja o sigurnosti često dolaze od samih proizvođača, poput kompanije Monsanto.

Kao primjer navodi činjenicu da je 2010. Monsanto, svjetski poljoprivredni gigant, kupio 20 posto kompanije Intergrain, koju je u to vrijeme koristilo Ministarstvo poljoprivrede Zapadne Australije, a koja je kasnije privatizirana.

Izvori: Al Jazeera i agencije