Pariz se prilagođava pješacima

Više od 40 godina nakon što je Pariz preuređen kako bi se osiguralo više mjesta autima, gradonačelnik sada zabranjuje pristup nekim od najprometnijih ulica.

Moderni gradovi postali su robovi automobila. Glavni grad Francuske nije izuzetak. Saobraćajne gužve, buka motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i sirena automobila prisutni su u Parizu kao i bilo gdje u svijetu.

“Ali promjena je, oprostite na igri riječi, na nogama. Snovi prošlosti, pogonjeni naftom, guše se u svojim štetnim isparenjima, pa se pokušava započeti nova, zelenija budućnost, naklonjena pješacima. Do proljeća će dio lijeve obale Sene biti dom vrtovima, sportskim površinama, restoranima i tržnici cvijeća. Automobila neće biti na vidiku”, javio je iz Pariza novinar Al Jazeere Rory Challands.

Početak ograničenja

U ponedjeljak je gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe svečano obilježio početak ograničenja saobraćaja na desnoj obali.

“Nema smisla to što su već nekoliko desetljeća obale Sene nedostupne pješacima. Na desnoj strani još postoji potreba za prostorom za automobile. Ali uspjeli smo naći način da ga preuredimo tako da pješaci nisu isključeni”, rekao je Delanoe.

Za razliku od gradova u Americi i na Dalekom Istoku, stari evropski urbani centri nisu odrasli sa autima.

Njihove srednjovjekovne ulice morale su biti preuređene, proširene, ispravljene i asfaltirane. To se u Parizu desilo 60-ih godina.

Predsjednik Pompidou izgradio je brze ceste uz rijeku Senu kao dio napora da se grad prilagodi automobilima.

Pošto su sad socijalisti na vlasti, gradonačelnik je oslobođen političkih ograničenja koja mu nisu dopuštala da ukine naslijeđe Pompidoua. Započet je program izgradnje traka za bicikliste i pješake širom grada.

Pomiješana osjećanja

Vozači s kojima su novinari Al Jazeere razgovarali imali su pomiješana osjećanja.

“Za pješake je lijepo, ali je tokom jutarnje gužve naporno. To nije baš najbolja stvar”, rekao je jedan građanin Pariza.

Njegov sugrađanin je imao drugo mišljenje: “To nije tako loše, iskreno. S novim semaforima, to je OK. Stiče se osjećaj da saobraćaj sad teče bolje.”

S obzirom na to da socijalisti trenutno kontroliraju sve grane vlasti, ništa ne može zaustaviti Delanoev san.

Vozači mogu gunđati koliko hoće, ali oni više ne vladaju ulicama Pariza.

Izvor: Al Jazeera