Američke banke plaćaju odštetu građanima

Obama je kazao da je nagodba dobra za američku privredu (AFP)

Najveće banke u Sjedinjenim Američkim Državama bit će primorane da isplate 25 milijardi dolara vlasnicima kuća i saveznim državama, u pokušaju američkih vlasti da zajmodavce pozovu na odgovornost zbog nezakonitih radnji tokom aktiviranja hipoteka, saopćila je američka administracija.

Vansudskom nagodbom okončana je godina pregovora nakon što su se krajem 2010. pojavili dokazi da su banke automatski aktivirale hipoteke za oko milion građana koji nisu bili u stanju isplatiti kredite, bez adekvatne provjere formulara.

Nagodba znači da će banke morati smanjiti stambene kredite za oko milion Amerikanaca. Banke će također morati isplatiti odštetu žrtvama. 

Pomoć najugroženijima

„Postigli smo historijsku nagodbu s najvećim bankama u državi zbog koje će brzo stići pomoć najugroženijim vlasnicima kuća“, izjavio je predsjednik SAD-a Barack Obama.

„Ovo nije samo dobro za te porodice, nego i za njihova susjedstva, njihove zajednice, a dobro je i za našu privredu“.

Obamina administracija također je saopćila kako se nada da će nagodba otvoriti put za lakšu kupovinu nekretnina jer će primorati banke da smanje hipoteke u vrijeme kada jedan od četiri dužnika duguje više od vrijednosti svoje kuće ili stana.

Al Jazeerina reporterka Patty Culhane, koja se javila iz Washingtona, kazala je da je predsjednik Obama požurio da istakne kako će milion Amerikanaca sada zapravo dugovati manje.

„To je milion ljudi, ali ima 12,5 miliona Amerikanaca koji se nalaze u toj poziciji“, kazala je ona.

Ogorčeni građani

„Tom milionu ovo će izgledati kao velika nagodba. Preostalih 11,5 miliona, koji su ostavljeni bez ikakve pomoći, vjerovatno ovo neće smatrati dobrim dogovorom“.

„U ovoj zemlji mnogo je ljutnje zbog činjenice da su banke dobile finansijsku pomoć države i ponovo ostvaruju rekordne profite, ali ljudi smatraju da banke ne pomažu američkom narodu da se i oni izvuku“, kazala je Culhane.

Banke uključene u nagodbu su Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Citigroup i Ally Financial Incorporated.

Američka centralna banka saopćila je da će kazniti ovih pet banaka finansijskom kaznom u iznosu od 766,5 miliona dolara.

Iako je nagodba, u koju je uključeno 49 saveznih država, najveća federalno-državna nagodba ikada u SAD-u, iznos o kojem je riječ neznatan je u poređenju sa smanjenom vrijednošću nekretnina.

Banke se također suočavaju sa brojnim tužbama povezanim sa stambenim kreditima.

“Ova nagodba je korak naprijed, korak u pravom smjeru. Ali ne zavaravajmo se, još mnogo toga treba biti učinjeno”, kazao je Ira Rheingold, izvršni direktor Nacionalnog udruženja savjetnika potrošača.

Izvor: Al Jazeera i agencije