Borba za opstanak aviokompanija u regiji

Avion JAT Airwaysa na aerodromu Charles de Gaulle u Parizu (AFP)

Piše: Rešad Dautefendić

Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije morali bi se povezati ako žele preživjeti, jer im je konkurencija blizu 500 aviokompanija koje rade u Evropskoj uniji. Regiji je potrebna zajednička aviokompanija koja bi djelovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezivala cijeli region sa inozemstvom preko međunarodnih aviočvorišta.

Nacionalne aviokompanije koje trenutno djeluju na području bivše Jugoslavije skoro da su izgubile bitku za opstanak. U postojećem ekonomskom okruženju suočene su s konkurencijom velikih, ali i širenjem niskotarifnih prijevoznika i tako gube sve više putnika.

Okončano partnerstvo

U junu ove godine Turkish Airlines zvanično je okončao partnerstvo s BH Airlinesom. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o prodaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije.

Ministar je ponovio da FBiH i dalje ne da nikome većinski paket dionica BH Airlinesa, a razgovori s potencijalnim partnerima počet će poslije 19. augusta.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić izjavio je prije raskida ovog partnerstva da je Federalna vlada započela pregovore s drugim inozemnim firmama o mogućoj saradnji. Dvije velike aviokompanije zainteresovane su da zajedno postanu suvlasnici 49 posto BH Airlinesa, rekao je ministar Enver Bijedić.

O prijedlogu Schulte-Strathausa prva se oglasila Croatia Airlines

Pošto je gotovo sigurno da neće biti ujedinjenja aviokompanija iz bivše Jugoslavije, prva se oglasila Croatia Airlines. Prema dostupnim informacijama, ideja o ujedinjenju u zajedničku aviokompaniju za Croatia Airlines potpuno je nerealna i neprihvatljiva.

U analizi se ističe da su uz Croatia Airlines glavne zrakoplovne kompanije u regiji Adria Airways, BH Airlines, Montenegro Airlines i JAT Airways, dok nacionalni prijevoznici Kosova i Makedonije zapravo nisu ni zaživjeli.

Croatia Airlines najjača je nacionalna zrakoplovna kompanija u regiji, a samim tim aktualne ideje i inicijative o mogućem ujedinjenju sa zračnim prijevoznicima Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova nemaju nikakve šanse, pogotovo ako u tom udruženju lidersku poziciju ne dobije upravo Croatia Airlines.

Zaključak je to detaljne analize Centra za zrakoplovstvo o stanju nacionalnih zrakoplovnih kompanija na jugoistoku Evrope.

U analizi se ističe da su uz Croatia Airlines glavne zrakoplovne kompanije u regiji Adria Airways, BH Airlines, Montenegro Airlines i JAT Airways, dok nacionalni prijevoznici Kosova i Makedonije zapravo nisu ni zaživjeli.

Baza takve regionalne zrakoplovne kompanije mogla bi biti jedino u Zagrebu smatraju u Croatia Airlinesu.

Tvrde da su najjači prijevoznik, a u odnosu na ostale potencijalne članice takve grupacije na raspolaganju imaju daleko najbolju i najkvalitetniju infrastrukturu, navodi se u analizi, uz napomenu kako je dodatni argument za davanje prednosti Hrvatskoj stanje u domaćem zračnom prometu.

Političke prepreke

U analizi CAPA podsjećaju da su pred idejom o udruživanju i velike političke prepreke. Slovenija je već u Evropskoj uniji, Hrvatska postaje članica 1. jula 2013. godine, Srbija i Crna Gora tek imaju status kandidata, a Makedonija, BiH i Kosovo još su prilično daleko i od tog statusa.

U svim novonastalim državama zračni saobraćaj je nastao i razvijao se uz izraženo učešće države.

Zašto državni avioprijevoznici u zemljama bivše Jugoslavije ne pokušavaju riješiti ovaj problem i zašto se bar ne ujedine da pokušaju opstati?

U svim novonastalim državama zračni saobraćaj je nastao i razvijao se uz izraženo učešće države, počevši od izgradnje aerodroma, infrastrukture, pa do formiranja aviokompanija. Međutim, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća taj sistem je počeo da slabi.

Liberalizacija i deregulacija zračnog saobraćaja dovela je do popuštanja zaštite, koju je država iskazivala prema aviokompanijama.

Djelomično je krivac i multilateralni sporazum o zajedničkom evropskom zračnom području, takozvani ECAA sporazum, koji oslobađa države kao regulatora, a uvodi slobodnu konkurenciju.

Osnovni cilj ovog sporazuma jeste uspostavljanje zajedničkog evropskog zračnog područja, a između ostalog se zasniva na slobodnom pristupu tržištu, nediskriminaciji, slobodi osnivanja poduzeća i jednakim uvjetima konkurencije.

Bolje cijene i usluga

Sve to je omogućilo dolazak niskobudžetnih kompanija koje su donijele niže cijene, često kvalitetniju uslugu, ali su i naškodile nacionalnim avioprijevoznicima.

Sve je jasno ali nacionalne aviokompanije lete u propast i ne žele se ujediniti, jer to ne dozvoljavaju vlade Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Njima je važnije da se vidi državna zastava na avionima nego uspješno poslovanje aviokompanija!

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U pokušaju smanjenja gubitaka, flota bh. avioprevoznika svedena je na dva aviona, javlja Al Jazeerin Boris Gagić.

27 Mar 2012

Zaposlenici Croatia Airlinesa u četvrtak su počeli jednodnevni štrajk. Okupili su se ispred zgrade najveće hrvatske aviokompanije kako bi upozorili na narušen sigurnosni standard, ali i na loše poslovanje, koje, kako kažu, kompaniji stvara gubitke. „Od 150 pilota, danas ih je prema zakonskoj obvezi radilo 34, a od 57 letova, 30 je otkazano. No, nervoze […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO