Nova era mobitela i 3D televizora

Hibridne Windows prijenosnike predstavili su gotovo svi važniji proizvođači hardvera (EPA)

Piše: Robert Gabelić

Od 31. augusta do petog septembra, u Berlinu se održava najveći europski sajam potrošačke elektronike. Ovogodišnji događaj okupio je 1.400 izlagača iz 50 zemalja. Premda Microsoft nije nastupio kao samostalni izlagač, operativni sustav Windows 8 jedna je od glavnih zvijezda sajma.

Samo dva mjeseca prije puštanja u prodaju Windowsa 8 predstavljena su računala koja bi trebala najbolje koristiti mogućnosti novog Microsoftovog operacijskog sustava. Najveću pažnju privukli su višefunkcijski prijenosnici koji objedinjuju značajke tableta i laptopa.

Tastatura takvih računala je odvojiva, što omogućava da se isti uređaj koristi kao tablet ili laptop. Takozvani hibridni prijenosnici s Microsoftovim OS-om dolaze u dvije izvedbe s Windows 8 ili Windows RT verzijom softvera, od kojih posljednja omogućava izvođenje isključivo novih Windows 8, “Metro”, aplikacija.

Revolution Soda Maker: Doziranje CO2 [ Al Jazeera]

“Phablet” je smartphone koji se dimenzijama nalazi na granici između tableta i telefona. Ovu kategoriju uređaja, koja za unos teksta koristi prepoznavanje rukopisa i olovku, prošle godine je promovirao Samsung upravo na IFA sajmu. Samsungov Galaxy Note je ostvario priličan uspjeh, prodan je u 10 milijuna primjeraka,  zbog čega možemo očekivati i druge proizvođače pametnih telefona u novoj kategoriji.

Samsungu se u Berlinu za sada pridružio samo južnokorejski LG modelom Optimus L9. Galaxy Note II u usporedbi s prethodnikom posjeduje nešto veći ekran 5,5 naspram 5,3 inča i osjetljiviju olovku koja omogućuje prenošenje šireg raspona rukopisa i naredbenih gesti.

Ultra HD televizori

Berlinski sajam ponudio je zanimljive novosti i u ostalim kategorijama potrošačke elektronike, kućanskih aparata i audio sustava. Zvijezde prošlogodišnjih sajmova, 3D televizori, postali su svakodnevica. Novost su 3D televizori s Ultra HD rezolucijom (3840×2160 točaka) koji za prikaz trodimenzionalne slike od korisnika ne zahtijevaju skupe aktivne naočale – dovoljne su i one jeftinije, pasivne, kakve se koriste u kino dvoranama.

Danas, kad HD rezoluciju nalazimo u pametnim telefonima, takav razvoj bio je očekivan. Televizore s ultra HD ili 4K rezolucijom, četiri puta većom od aktualnog FULL HD-a, danas nudi sve veći broj proizvođača.

Modele sličnih mogućnosti s 84-inčnom dijagonalom predstavili su LG, Sony i Toshiba. Očekivana cijena Sonya XBR-84X900 od 30.000 dolara najavljuje kako Ultra HD 3D televizori velike dijagonale ipak neće tako brzo doći do prosječnih domova.

Izvor: Al Jazeera