SAD na pragu nove recesije

Ukupna zarada porodice sa tri člana pala sa 72.956 na 69.487 dolara (Reuters)

Naredne godine SAD bi mogle ući u recesiju, pad bruto društvenog proizvoda (BDP) bi mogao iznositi 0,5 posto, dok bi u prvoj polovini 2013. godine rast mogao imati minus od 2,9 posto – samo ove godine u SAD-u je otpušeno oko 283.000 ljudi. Kako bi se održali na tržištu, poslodavci “režu” troškove otpuštanjem zaposlenika. Čak 60 posto dobilo je otkaz upravo zbog restrukturiranja i smanjenja troškova.

Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Standard & Poor's (S&P) u najnovijoj procjeni ističe da su povećane šanse da SAD sljedeće godine ponovno padne u recesiju. Američka agencija povećala je te šanse na 25 posto, sa 20 posto koliko su predviđali u februaru.
Najveća svjetska ekonomija još uvijek se sporo oporavlja od ekonomske katastrofe koja je pogodila 2008. i 2009. godine.

Čak 60 posto zaposlenika dobilo je otkaz upravo zbog restrukturiranja i smanjenja troškova.

Ekonomski analitičari predviđaju da bi američka Vlada mogla biti prisiljena od početka sljedeće godine smanjiti potrošnju i povećati poreze, što bi još dodatno otežalo ekonomsku situaciju. Oni upozoravaju da je američka ekonomska aktivnost lagano pala u proteklih nekoliko mjeseci.

Rezovi u budžetu i povećanje poreza koji bi na snagu trebali stupiti početkom 2013. godine mogli bi rezultirati oštrim usporavanjem američke ekonomije, upozorio je Budžetski odbor američkog Kongresa. Odbor je upozorio kako bi SAD dogodine lako mogle ući u novu recesiju, ako Kongres ne odgodi predviđene fiskalne mjere.

Teške stranačke bitke

Ova tema lako bi mogla postati izvor teške stranačke bitke, posebno kada se zna da će sljedeće godine biti održani izbori za Kongres i Senat. Odbor je u svom izvještaju naveo da će nezaposlenost vjerovatno ostati iznad osam posto u nastavku ove godine. Predviđene promjene bi budžetski deficit srezale na 641 milijardu dolara, što označava “rezanje” od 500 milijardi dolara.

Dug je spisak kompanija koje su ove godine otpustile zapolenike ili najavile otpuštanja. Hewlett-Packard će otpustiti oko 27.000 ljudi, što je čak 7,7 posto od ukupnog broja zaposlenih. American Airlines (AA) otpušta 14.200 zaposlenika (17,7 posto), Locked Martin oko 10.000 (8,1 posto), IBM oko 9.000 (2,1 posto), Pepsi” 8.700 (2,9 posto)…

Hewlett-Packard će otpustiti oko 27.000 ljudi, što je čak 7,7 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Američka srednja klasa se nalazi u “izgubljenoj deceniji”, jer su njen udio u ukupnim prihodima SAD-a premašila primanja bogatih, pokazuje najnovije istraživanje agencije PR Research. Istraživanje pokazuje da je oko 62 posto Amerikanaca pripadnika srednje klase reklo da su primorani smanjiti potrošnju, dok 43 posto njih očekuje da će životni standard njihove djece biti bolji od njihovog.

Obojica američkih predsjedničkih kandidata su iznijeli planove za pokretanje ekonomije, u cilju privlačenja srednje američke klase. Ali, među tom srednjom klasom, njih 52 posto vjeruje u politiku aktuelnog predsjednika Baracka Obame, dok 42 posto njih polaže svoje nade u republikanskog protivkandidata Mitta Romneya.

Oporavak spor i bolan

Oko polovina odraslih Amerikanaca sebe opisuje kao pripadnike srednje klase. Profesor ekonomije Timothy Smeeding sa Univerziteta Wisconsin-Madison je rekao da je srednja klasa u SAD-u pogođena rastućim cijenama zdravstvene zaštite i univerzitetskih školarina, kao i nestajanjem srednje plaćenih poslova.

“Bez obzira na to ko je predsednik, povećava se pritisak na srednju klasu, čiji će oporavak kasnije biti spor i bolan”, kazao je on.

Oko 85 posto pripadnika srednje klase smatra da je sada daleko teže održati životni standard nego prije jedne decenije.

Kongres je, prema rezultatima istraživanja, najviše odgovoran za ekonomske poteškoće srednje klase, budući da je 62 posto ispitanika odgovorilo da najveći dio krivice leži na zakonodavnom tijelu. Banke i finansijske institucije su drugorangirane na listi krivaca.

Studija je također pokazala da više od 85 posto pripadnika srednje klase smatra da je sada daleko teže održati životni standard nego prije jedne decenije. Podaci Američkog zavoda za statistiku i Uprave federalnih rezervi (FED) pokazuju da prihodi domaćinstava američke srednje klase bilježe pad od 2000. godine, jer je ukupna zarada porodice sa tri člana pala sa 72.956 na 69.487 dolara.

Izvor: Agencije