Ban traži uzdržanost svih strana na Kosovu

Ban izražava zabrinutost zbog poteškoća u implementaciji nekih sporazuma na Kosovu (AFP)

Piše: Ivica Puljić

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon dostavio je članovima Vijeća sigurnosti izvješće o stanju na Kosovu u periodu od 16. travnja do 15. srpnja 2012. godine.

U spomenutom periodu pripreme i održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, te proces formiranja vlade u Srbiji doveo je do nastavka razlika u dijalogu između Prištine i Beograda, pod okriljem Europske unije (EU), dok su razlike u interpretaciji ili implementaciji ranije spomenutih sporazuma dovele do povećanje tenzija na terenu.

Provođenje izbora na Kosovu bilo je značajna prijetnja po sigurnost. Uz angažman međunarodne zajednice glasovanje je ipak održano u miru. Iako se srbijanska Vlada uzdržala od provođenja lokalnih izbora na Kosovu, općine Zubin Potok i Zvečani su ih održali i pored protivljenja Beograda i Prištine.

Dijalog u zastoju

U periodu na koji se odnosi izvještaj, Vlada Kosova je nastavila s pripremama koje su opisali kao “kraj nadgledane neovisnosti”.

Kosovske institucije su 23. svibnja objavile namjere o uspostavi novog ureda u sjevernoj Mitrovici. To su predstavnici Srba u Sjevernoj Mitrovici odbacili te su pozvali lokalno stanovništvo na bojkot.

U isto vrijeme je na sjeveru Kosova sigurnosna situacija ostala krhka. Dogodilo se nekoliko nasilih incidenata od strane lokalnog srpskog stanovništva prema pripadnicima KFOR-a te uhićenje dvojice Albanaca u vezi ubojstva  jednog kosovskog Srbina u okolini Mitrovice.

Dijalog između Beograda i Prištine bio je u zastoju najviše zbog izbora u Srbiji i formiranja nove Vlade. Obje strane su izrazile želju za nastavkom konsultacija kada nova Vlada u Beogradu bude formirana. Sloboda kretanja nije uspostavljena, a implementacija sporazuma o slobodnom prometu roba bila je zadovoljavajuća, s izuzetkom dva prijelaza na sjeveru Kosova.

Općenito govoreći situacija se može ocjeniti mirnom u tromjesečnom periodu kojeg obrađuje ovo izvješće. Bilo je nekoliko incidenata na prijelazu Merdare poput dva autobusa iz Srbije koja su  prevozila nogometne navijače koji su navodno bili pripiti. U tom je incidentu, kojeg su inicirali putnici iz autobusa, ozlijeđeno 30 kosovskih policajaca i nepoznat broj putnika iz autobusa kojima je pružena pomoć u Srbiji. Kosovska policija je tom prilikom koristila pretjeranu silu.

U drugom incidentu kosovski Albanci su napali nekoliko autobusa koji su prevozili djecu kosovskih Srba u Gračanicu. Šesnaestero djece u dobi do osam do 16 godina bilo je ozlijeđeno. Kosovska policija je priznala da nisu imali dobar plan o policijskoj pratnji tih autobusa.

Vandalizmi i vjerska netolerancija

Sudski panel u Prištini je 21. lipnja objavio je da bi se Dick Marty, poseban izvjestitelj Vijeća Europe, autor izvješća u kojem se iznose optužbe za trgovinu ljudskim organima koje su bile pod istragom Misije Europske unije o vladavini zakona na Kosovu (EULEX), trebao pojaviti kao svjedok trećeg  rujna ove godine na suđenju pod spomenutom optužbom (Medicus).

Optuženo je sedam osoba, a jedan od navodnih ko-konspiratora u ovom slučaju, protiv kojeg je Interpol objavio crvenu tjeralicu, uhićen je u Izraelu u svibnju. Njegovo uhićenje je rezultat odvojene istrage koju su provele izraelske vlasti.

Navode se i primjeri prijetećih pisama od 14. svibnja, koja su potpisana od strane skupine koja sebe naziva “Albanska nacionalna vojska”. To se događalo na području Kline, selo Drenovac, gdje su dvije srpske kuće zapaljene.

U tom je selu otpočeta je gradnja 13 kuća za srpske povratnike. Vlasti u Beogradu i Prištini su snažno osudile te incidente, te su pozvale na njihovu brzu istragu. U selu Talinovac je ubijen bračni par srpske nacionalnosti. Kosovski politički čelnici s obje strane osudili su to dvostruko ubojstvo, a EULEX pomaže policijsku istragu.

U izvješću glavnog tajnika UN-a upućenog Vijeću sigurnosti kaže se da su manastir Visoki Dečani i Pečka patrijaršija i dalje pod punom zaštitom KFOR-a.

Došlo je do napretka u komunikaciji između lokalnih institucija i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u nekim općinama, kao naprimjer u Peći i Dečanima. Pravoslavno svećenstvo u manastiru Gračanica dobilo je kosovske osobne karte. U istom su periodu nastavljeni vandalizmi i vjerska netolerancija prema pravoslavnim, katoličkim i islamskim vjerskim objektima.

Pod čelnišvom UNMIK-a i UN-og ureda za povjerenika za ljudska prava, te Međunarodne kontakne skupine, pojačana su nastojanja na zaštiti ljudskih prava na Kosovu. Vlada Kosova je uspostavila međuministarsku radnu skupinu koja radi na pomirenju. Ta skupina se bavi pitanjima kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava na Kosovu.

Misija bez operativne slobode

Misija Europske unije o vladavini zakona na Kosovu je nastavila pomagati institucionalno reformiranje kroz svakodnevni nadzor i savjete. Posebne istražne snage istražuju optužbe iz izvješća Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima. Problem je što EULEX na sjeveru Kosova nema operativnu slobodu u svom radu zbog blokada cesta i nekoliko sigurnosnih incidenata. EULEX-ov tužitelj je podigao optužnice protiv osumnjičenih u napadu na sud u Mitrovici 28.ožujka kada je jedan pripadnik UNMIK-a umro usljed takvih događanja.

Vijeće Europe je petog lipnja produžilo mandat EULEX-a za još dvije godine, a jačanje vladavine zakona na sjeveru Kosova bit će i nadalje prioritet. Dalje se u izvješću navode primjeri nekoliko ozbiljnih napada na osoblje EULEX-a na sjeveru Kosova.

Albanska Vlada je napredovala u usvajanju zakona o suradnji s Posebnim istražnim timom čiji se glavni tužitelj John Clint Williamson sreo s premijerom Albanije Salijem Berishom i drugim visokim albanskim dužnosnicima koji su izjavili da će u potpunosti surađivati s Williamsonom i njegovim timom oko istrage i namjera da se instutucionalizira suradnja Albanije i posebnog istražnog tima EULEX-a.

Pohvale i zabrinutost

Odaje se priznanje za mirno provođenje srbijanskih parlamentarnih i predsjedničkih izbora, uključujući i glasanja na Kosovu pod nadzorom OSCE-a, te se upućuju pohvale KFOR-u i EULEX-u za doprinos uspješnom glasanju na Kosovu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon je čestitao Tomislavu Nikoliću na izboru za predsjednika Srbije, te pozdravlja njegovo jasno priopćenje kojim se reafirmira puna predanost Srbije svim sporazumima postignutim u dijalogu s Prištinom. “Vjerujem da će njegov primjer slijediti svi ostali srbijanski čelnici u novoj Vladi Srbije”, navodi prvi čovjek svjetske organizacije.

Ban izražava zabrinutost zbog poteškoća u implementaciji nekih sporazuma. “Pozivam sve strane da pokažu konstruktivan pristup u savladavanju takvih problema”, navodi se u njegovom izvješću.

On ističe kako je situacija na sjeveru Kosova i dalje osjetljiva te da to zahtijeva uzdržanost svih strana kako bi se umanjili negativni politički razvoji ili nestabilnost. “Iskreni pristup institucija iz Prištine prema građanima na sjeveru je suštinski i potrebno je pokazati istinsku dobru volju svih strana “, zaključuje Ban.

Izvor: Al Jazeera