Zavirite u Assangeovu sobu u ambasadi

Prekoputa ambasde je luksuzna prodavnica odjeće Harrods, kroz koju dnevno prođe hiljade kupaca (Getty Images)
Prekoputa ambasde je luksuzna prodavnica odjeće Harrods, kroz koju dnevno prođe hiljade kupaca (Getty Images)

Živeći na brzoj hrani, u maloj sobi s “vitaminskom” lampom kojom nadoknađuje nedostatak sunca, osnivač portala WikiLeaks Julian Assange, koji je u ambasadi Ekvadora u Londonu našao utočište prije devet sedmica, sretan je jer ima nešto što je za njega najvrijednije: kompjuter s pristupom internetu.

Assangeu, koji se u ambasadu Ekvadora sklonio kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje bi mu se sudilo zbog navodnog seksualnog uznemiravanja, ekvadorske vlasti su prošle sedmice odobrile politički azil, ali mu Velika Britanija prijeti hapšenjem ukoliko izađe iz zgrade, pa je sada on zapravo u nekoj vrsti tamnice.

Kućna atmosfera

Međutim, Assangeov prijatelj Vaughan Smith , koji je godinu dana, koliko je trajala njegova bezuspješna borba protiv izručenja, bio njegov domaćin, kaže da je ovaj Australac u dobrom raspoloženju i da uživa u virtuelnoj slobodi koju mu pruža kompjuter.

“Izgleda da se on dobro drži. Ako ima kompjuter, sretan je – to je on”, rekao je Smith za Reuters poslije posjete ambasadi, koja se nalazi na prvom spratu stambenog bloka u luksuznom londonskom kvartu.

“Ono što ga najviše zabrinjava je opasnost da neće imati adekvatne uslove za rad i zato mu se ambasade više sviđaju nego zatvorske ćelije”, dodao je Assangeov prijatelj.

Prema njegovim rečima, Assange živi i radi u maloj sobi koja podsjeća na ured na brzinu pretvorenu u stambeni prostor, gdje je najprije spavao na zračnom dušeku, ali sada ima pravi krevet.

Na raspolaganju su mu i mikrovalna pećnica i tuš, a na poklon je dobio i spravu za vježbanje.

Živopisno susjedstvo

“Najvažnije je to što on tu može raditi, može održavati sastanke, pozivati neke ljude i, jednostavno, može raditi sve što treba”, ističe Smith.

Assangeova majka Christine je, u telefonskoj izjavi Reutersu, rekla da je od ekvadorskog ministra vanjskih poslova Ricarda Patine dobila lična uvjeravanja da će njegovom sinu tokom boravka u ambasadi biti izuzetno ugodno.

U šestospratnici u kojoj je smještena ambasada Ekvadora nalazi se i ambasada Kolumbije i privatni stanovi, a prekoputa bloka je luksuzna prodavnica odjeće Harrods, kroz koju dnevno prođe hiljade kupaca i turista, u ulici punoj Assangeovih pristalica i novinara.

Izvor: Agencije


Povezane

Tvrdi stav Velike Britanije i Švedske oko pitanja Assangea izazvao krizu, rekao je ekvadorski predsjednik.

21 Aug 2012

Osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, koji je zatražio azil od vlasti Ekvadora, suočen je s mogućnošću da bude uhapšen ukoliko napusti ambasadu te zemlje u Londonu. Assange je prekršio uslove kaucije na osnovu kojih je izbjegao izručenje Švedskoj i saslušanje u vezi sa optužbama za seksualno nasilje. U zahtjevu za azil, osnivač WikiLeaksa izrazio je strah […]

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange zatražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu. Iz Ministarstva vanjskih poslova te južnoameričke zemlje saopćeno je da vlasti još razmatraju njegov zahtjev. Nakon što je britanski Vrhovni sud odbacio Assangeov apel protiv ekstradicije Švedskoj, zbog navodnih seksualnih prestupa koje Assange poriče, osnivač WikiLeaksa i dalje tvrdi da je njegov […]

Više iz rubrike TEME
POPULARNO