Novi početak za staru internetsku zvijezdu

Digg - mreža za pronalaženje i dijeljenje zanimljivih vijesti

Piše: Robert Gabelić

Prije Facebooka, Twittera, LinkedIna zvijezde društvenog weba bili su Flickr, MySpace, Delicious. Digg.com je tu također zauzimao važno mjesto. Na njegovim stranicama korisnici su sami izdvajali zanimljive web linkove i svojim glasovima zamijenili tradicionalnog urednika. Zanimljiv, kvalitetan sadržaj dobivao je više glasova i tako dolazio na naslovnicu, onaj manje zanimljiv ili loš ostao je skriven. Takav pristup privukao je golemu količinu korisnika, ali i pasivnih surfera koji su samo tražili zanimljive priče.

U svega dvije godine od svog predstavljanja, krajem 2006. godine, Digg je posjedovao milijun aktivnih korisnika. Na svom vrhuncu godišnje je privlačio gotovo 240 milijuna posjetitelja. Diggovo glasačko dugme, poput Facebookova palca namijenjenog ‘lajkanju’ sadržaja, nalazilo se posvuda.

Utjecaj na medije

Digg je snažno utjecao na online medije, no ipak nije uspio kapitalizirati na svojoj popularnosti. Pionir ‘social news’ servisa  napravio je par pogrešnih koraka i dramatično izgubio na popularnosti. U borbi s korisnicima koji su zloupotrebljavali mogućnost kreiranja naslovnice i oponašanju funkcionalnosti sve popularnijih društvenih servisa Digg je izgubio. U međuvremenu,  njegov prostor osvojio je Reddit. Preporuke za zanimljiv sadržaj mnogi danas pronalaze na vlastitom timelineu Facebooka ili Twittera.

Digg, kompaniju za koju je Google nekoć namjeravao izdvojiti 200 milijuna dolara prije par tjedana prodana je za samo nekoliko milijuna.  Washington Post je preuzeo zaposlenike za 12 milijuna dolara,  LinkedIn patente vrijedne četiri milijuna, a novi vlasnik sitea i imena postao je njujorkški Betaworks za svega 500.000 dolara.

Novi Digg

Betaworks je novi Digg napravio ispočetka, za što su mu je bilo potrebno 6 tjedana. Od 1. augusta na poznatoj adresi ponovno se nalaze izdvojeni sadržaji koje odabire zainteresirana online zajednica ali u nešto izmijenjenom obliku.

Redizajnirani Digg komplementaran je postojećem Betaworks servisu News.me koji nastoji promijeniti način na koji korisnici interneta dolaze do vijesti.

John Borthwick, novi CEO Digga, ima veliko iskustvo u online projektima. Kevin Rose, osnivač Digga, koji danas radi za Google, ne skriva da jako poštuje Borthwicka i njegov rad na projektima Bit.ly, News.me, Chartbeat, zbog čega sa znatiželjom gleda u budućnost servisa koji je davno pokrenuo.

News.me je prilagođen korisnicima Appleovih mobilnih uređaja, iPada i iPhonea, a odabrani sadržaj distribuira i putem elektroničke pošte u obliku newslettera. Novi Digg tom konceptu dodaje i klasični web format.

Primarni izvor vijesti

Grafički Digg je sada najsličniji Pinterestu, na kojem dominiraju fotografije. Takav pomak nije nužno negativan. Ono što trenutno očito nedostaje je sustav namijenjen komentiranju, bez kojeg je teško izgraditi ozbiljnu online zajednicu. Takva funkcionalnost za sada je samo u najavama.

Sustav glasanja bitno je drugačiji od originalnog rješenja. Na poziciju predloženog linka  bitno utječe Facebook koji se trenutno koristi i za prijavu na site. Novi Digg mjeri popularnost predloženog sadržaja na najvećoj društvenoj mreži, koji mu pomaže i prilikom njegove personalizacije. Na izbor vijesti direktno su uključene preporuke Facebook prijatelja. Sličnu funkcionalnost danas istražuju Flipboard, Zite i slični društveni online magazini, koji postaju nezaobilazne aplikacije mobilnih uređaja.

Digg je ponovno pokrenut kao startup. Mali tim od deset programera potpuno je posvećen usavršavanju projekta na kojem se radi svakodnevno. Sudeći prema ponuđenom,  ako Betaworks želi napraviti ‘najbolje mjesto za čitanje i dijeljenje sadržaja o kojem se priča na internetu’, pred njima je težak i vrlo neizvjesan posao.

Izvor: Al Jazeera