Šri Lanku potresa Denga groznica

Broj slučajeva Denga groznice, virusne bolesti koju prenose komarci, znatno je porastao širom svijeta u posljednje dvije decenije.

Trenutno je više od dvije i po milijarde ljudi, odnosno čak 40 odsto svjetskog stanovništva u opasnosti da se zarazi.

Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da će narednih godina u svijetu biti između 50 i 100 miliona oboljelih od ove bolesti, čija su najčešća žrtva djeca.

Krvarenje iz ušiju i nosa

Među zemljama sa najviše slučajeva Denga groznice je Šri Lanka, iz koje izvještava novinarka Al Jazeere Minelle Fernandez.

Četrnaestogodišnji Pasin'du primljen je u bolnicu sa krvarenjem iz ušiju i nosa.

Bio je u kritičnoj fazi Denga groznice, virusne bolesti koju prenose komarci.

Bolnice, posebno one u Zapadnoj pokrajini i drugim urbanim centrima, redovno liječe oboljele od ove bolesti.

“Denga groznica je najviše rasprostranjena u urbanim centrima, u koje dolazi veliki broj ljudi.

Kad se pojavi neko sa groznicom, najčešće posumnjamo na tu bolest, objašnjava Ranjith Batuwanthudawa iz  Centra za kontrolu denga groznice.

Dr. Batuwanthudawa kaže da se često pogrešno dijagnosticira obična prehlada ili gripa, što može biti kobno.

U kritičnim fazama, dolazi do krvarenja i promjena u krvi, koja postaje previše gusta za prolazak kroz krvotok, što izaziva brojne komplikacije.

Većina pacijenata se oporavi, ali samo ove godine, umrlo je 75 od 16.000 zaraženih osoba.

“Bez lijekova za oboljele i vakcine koja bi spriječila zarazu, Ministarstvo zdravstva kaže da je prevencija najbolja opcija. Ali u urbanim, gusto naseljenim centrima, to nije lak zadatak”, javlja  Minelle Fernandez.

Za zvaničnike, najviši prioritet je otkrivanje mjesta na kojima se komarci razmnožavaju. Čak su zatražili pomoć vojske i policije.

Gotovo polovina zaraženih dolazi iz Zapadne pokrajine, u kojoj je smješten i glavni grad, čiji su začepljeni odvodi i kanali idealni za razmnožavanje komaraca i – širenje bolesti.

Kampanje Ministarstva bile su donekle uspješne, ali najveći problem je i dalje ravnodušnost.

“Ljudi misle: ako ja nisam zaražen, zašto bih razmišljao o tome? Taj stav se mora promijeniti”, upozorava Mahinda Balasuriya, zvaničnik Ministarstva zdravstva.

Deset dana u bolnici

Ruwande de Soysa se slaže. Njegov sin Dilit je upravo proveo deset dana u bolnici. “Svi smo krivi za ovaj problem. Ne bih želio da se bilo čije dijete zarazi poput mog sina.”

Doktori u Šri Lanki na težak način su naučili kako se boriti protiv ove bolesti. Broj umrlih smanjen je za čak 75 posto u odnosu na 2009. godinu.

Kažu da rano dijagnosticiranje i odgovarajuće liječenje mogu garantovati da će svaki pacijent preživjeti.

Izvor: Al Jazeera