Prirodne nesreće najrizičnije za Aziju

Na čelu rang liste su Bangladeš, Filipini i Mijanmar, za čije se privrede procjenjuje da su pod 'ekstremnim' rizikom od katastrofa (AP)

Od deset nacionalnih ekonomija koje su najviše izložene dejstvu prirodnih katastrofa, šest su azijske, objavila je britanska konsultantska kuća za procjenu rizika Maplecroft.

Azijske privrede su pod najvećim rizikom od dejstava zemljotresa, poplava, oluja i ostalih prirodnih katastrofa.

Na čelu rang liste su Bangladeš, Filipini i Mijanmar, za čije se privrede procjenjuje da su pod “ekstremnim” rizikom od katastrofa.

Utjecaj infrastrukture

Uz ove zemlje, pod ovako kvalificiranim rizikom samo je još Dominikanska Republika, država koja ne spada u azijski region. 

Ostalih šest među prvih deset zemlja na ovoj listi su Indija, Vijetnam, Honduras, Laos, Haiti i Nikaragva.

Pri procjeni rizika od dejstva prirodnih katastrofa stručnjaci su uzimali u obzir i spremnost određenih država da se suoče s takvim dešavanjima i njihovu sposobnost da se oporave.

Što je infrastruktura neke zemlje slabija, a upravljanje njom manjkavije, to će ekonomske posljedice prirodnih katastrofa biti veće.

Najveća šteta od zemljotresa i cunamija

Drugi kriterij je čisto geografska podložnost zemlje da se nađe na udaru prirodne katastrofe.

Po tom kriteriju, države najizloženije katastrofama su Japan, SAD, Kina, Tajvan i Meksiko, ali te zemlje imaju više mogućnosti i jače institucije da se izbore s prirodnim nepogodama, pa zbog toga i njihova privreda manje tripi.

U prošloj godini su, prema procjeni osiguravajuće kuće Munich Re, prirodne katastrofe rezultirale najvećim troškovima u historiji.

Ekonomski gubici se procjenjuju na 380 milijardi dolara, od čega 55 posto čini šteta od japanskog zemljotresa i cunamija iz marta 2011. godine.

Izvor: Agencije