Duman nastavlja sa aktivnostima u Njemačkoj

Turska novinarka Vicdan Ozerdem čije izručenje traži Turska i dalje se nalazi u pritvoru u Dubrovniku. Njena sudbina će najvjerojatnije biti poznata krajem augusta. No, sudbina njene sunarodnjakinje Basak Sahin Duman već je poznata. U Hrvatskoj je dobila azil, jer je ocijenjeno da je meta političkog progona u Turskoj. S njom je razgovarala novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Prve slike Hrvatske, turskoj aktivistici Duman bile su aerodrom i zatvor, u kojem je provela dva mjeseca. No, nakon što je u Hrvatskoj dobila azil, Zagrebom slobodno šeće. I uglavnom obilazi institucije, gdje traži vlastite dokumente.

“Pokušavam dobiti svoju putovnicu i osobnu iskaznicu, te ostale potrebne dokumente, kako bi se mogla prijaviti u Hrvatskoj i kako bi krenula natrag za Njemačku”, kazala je Duman.

U Njemačku je pobjegla zbog presude u Turskoj. Tamo je osuđena na šest godina i tri mjeseca zatvora, jer je prekršila antiteroristički zakon. Turska vlada ga je donijela tijekom 2004., u kojem se terorizam široko definira. Pa je, tako, kaže turska aktivistica, svaki nepoćudni socijalni pokret mogao biti proglašen terorističkim činom.

“Bila sam u zatvoru zbog prosvjedovanja protiv antiterorističkog zakona. Zapravo, prosvjedovali smo protiv desetak zakona. Ali, ovaj zakon je donio definiciju terorizma. I ja sam osuđena na temelju njega”, tvrdi Duman.  

Mnogi iza rešetaka

Kao i mnogi drugi. Basak Sahin Duman nam priča da su hiljade intelektualaca, studenata i novinara završili iza rešetaka. Prije nego je napustila Tursku, dnevno je policija, kaže, po nalogu aktualnog režima, uhitila 40-etero ljudi.

“Godinama trpimo fizičku i psihičku torturu. Svake godine ili dvije, mnogi politički zatvorenici su ubijeni. Gledamo policijsko nasilje nad demonstrantima, što rezultira i ubijanjem djece”, kaže ona.

Ako se godinama bore, zasad ipak, nemaju uspjeha u mijenjanju antiterorističkih zakona.

Dunam je izjavila: “Naravno da se nadam da će se nešto promijeniti. Za to sam se borila. I dalje pokušavam pridonijeti promjenama na bolje”.

Aktivnosti će nastaviti u Njemačkoj, gdje živi sa suprugom. U Tursku se, zbog osuđujuće presude ne smije vratiti do 2031. godine.

Izvor: Al Jazeera