Takmičenje Boeinga i Airbusa u Africi

Prema podacima Boeinga, afričkom tržištu će u narednih dvadeset godina trebati 900 novih aviona čija je vrijednost procijenjena na 120 milijardi dolara.

To je za 12 odsto više od prognoza iz 2011, tako da se i Boeing i Airbus takmiče za popunjavanje praznine.

Trenutno Boing ima 78 narudžbi koje dolaze iz Etiopije, Ruande, Kenije i Južne Afrike.

Miguel Santos, direktor prodaje Boeinga za Afriku predviđa da će afričko aviotržište nadmašiti svjetski prosjek zbog jakog ekonomskog rasta u regionu.

‘Važno tržište’

Miguel Santos, direktor prodaje Boeinga za Afriku, kaže:

„Tržište u Africi vrlo je važno tržište za Boeing. Vidjeli smo veliki rast. Afrička ekonomija je rastuća, dramatično raste. Imamo porast srednje klase u Africi, s tim povećanjem više je novca za putovanja.“

Afrička razvojna banka predviđa da će srednja klasa u Africi rasti na više od 700 miliona ljudi u idućih nekoliko decenija.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je urbano stanovništvo činilo blizu 15 odsto afričke populacije u 1950, ali prognoze su da će do 2030. procenat porasti na 50 odsto. Uzlazna putanja slična je onoj koju je imala Azija.

A afrički rast reflektuje se na knjigu narudžbi Erbasa.

Linden Birns, zastupnik Airbusa u južnoj Africi, kaže:

„Imamo narudžbu za blizu 246 aviona na kontinentu od čega je skoro 190 već isporučeno aviokompanijama.“

Ali rastuća potražnja pritišće postojeću infrastrukturu i osoblje. Boing predviđa da će u narednih 20 godina afrička avioindustrija trebati 14.500 pilota i 16.200 tehničara za održavanje.

Michael Warner, direktor Aviation Market Analysis, kaže:

„Avioprijevoznici brzo rastu i žele brzo rasti, ali postoji li infrastruktura koja bi to podržala? Ima li dovoljno obučenih pilota kako bi se podržao rast koji treba da se desi?

Postoji li nešto što će podržati rast i na aerodromima i slično?  Uprave aerodroma i prijevoznika već prepoznaju potrebu za rješavanje tih pitanja, ako se rast i dalje bude kretao nesmanjenim intenzitetom.“

Projekat modernizacije

Uprava aerodroma Nairobi, naprimjer, pokrenula je projekat modernizacije i proširenja aerodroma, kako bi mogao godišnje primiti sedam miliona putnika više.

U aviokompanijama se nadaju da bi modernizacijom aerodroma i povećanjem broja linija, putovanja avionom trebala postati lakša i pristupačnija sve većem broju Afrikanaca.

Izvor: Al Jazeera