Googleove naočale – novi pogled u internet

Googleove naočale otvaraju prostor i za distribuciju vrlo precizno usmjerenih reklama (Google)

Piše: Robert Gabelić

Project Glass naziv je Googleova projekta koji ima za cilj stvoriti naočale s integriranim računalom. Na ovom ambicioznom projektu Google radi više od dvije godine, a prošlog tjedna mogao se vidjeti vrlo dojmljiv prototip proizvoda koji se na tržištu očekuje u sljedećim mjesecima.

Za pozornicu vlastite vizije odjevnog računala odabrana je godišnja Google I/O konferencija, na kojoj je vlasnik najpopularnije tražilice zainteresiranoj programerskoj zajednici predstavio i ostale novitete za nadolazeće razdoblje.

Ideja Project Glassa je osloboditi čovjeka u pretraživanju svijeta. Ukloniti interakciju s tipkovnicom i ekranom pametnih telefona.

Fotografiranje nekog objekta Googleovim naočalama izvodi se usmjeravanjem pogleda i glasovnom naredbom. Prepoznavanje govora glavni je interface između čovjeka i takvog odjevnog računala, a istražuju se i geste; pokreti zjenice, treptaji. Minijaturni zaslon koji se nalazi na desnom staklu Googleovih naočala minimalno smanjuje čovjekovo vidno polje, prozirno je, a pojavljuje se na zahtjev i prilikom obavijesti koje je moguće ignorirati.

Nova dimenzija

Situacija se mijenja kod interakcije kad je potrebno fokusirati pogled. Na konferenciji su Googleove naočale prezentirane kao uređaj namijenjen video konferenciji u atraktivnom live razgovoru s padobrancima, koji su u konferencijsku dvoranu ušli preko krova.

Cijelo trajanje skoka na velikom ekranu moglo se pratiti iz pogleda samih skakača, koji su aktivno komunicirali s voditeljem u dvorani.

Zadnje dvije-tri godine na Glass projektu radi se u posebnom odjelu Googlea zaduženom za istraživanje i razvoj;  Google X Lab. Taj dio Googlea nalazi se pod osobnim nadzorom njegova suosnivača Sergeya Brina.

Odjednom, uz posjedovanje AR naočala svi će znati ‘sve’ jedni o drugima ili barem onoliko koliko im to otkriva internet.

Projekt Glass daleko je odmakao od osnovnog koncepta, a u trgovinama se očekuje najranije sljedeće godine. Početkom 2013. prve primjerke Googleovih naočala dobit će zainteresirani sudionici nedavne I/O konferencije  po cijeni od 1.500 dolara. Pretpostavlja se kako će u masovnoj prodaji naočale biti znatno jeftinije, što je preduvjet za osvajanje šireg tržišta. Google Glass je ime projekta, ne i konačnog proizvoda za koji još nije definiran naziv.

Tehnologija proširene stvarnosti Augmented reality (AR) je dugo s nama, a naočale s minijaturnim umreženim ekranom cijelom konceptu daju novu dimenziju. Spajanja fizičkog prostora s informacijama i slikama dovedenih iz računalnih baza podataka nudi uvid u svijet kakav je donedavno bio nezamisliv.

S Googleovim naočalama moguće je realizirati scenarij u kojem je moguće vrlo detaljno analizirati prostor i ljude koji nas okružuju. Tehnologija prepoznavanja lica već je odavno razvijena, što daje osnovicu za kreiranje aplikacija koje bi mogle znatno promijeniti način komuniciranja i oduzeti čovjeku još jedan prostor privatnosti. Odjednom, uz posjedovanje AR naočala svi će znati ‘sve’ jedni o drugima ili barem onoliko koliko im to otkriva internet.

Googleove naočale otvaraju prostor i za distribuciju vrlo precizno usmjerenih reklama koje se mogu pojavljivati na samo određenim lokacijama u točno određeno vrijeme.

Naravno, to su još uvijek samo nagađanja koja nagovještavaju trendove koje postojeća tehnologija omogućuje već danas. Minijaturizacija elektronike, koncept odjevnog računala nagoviještenog još 60-ih godina prošlog stoljeća, dovela je do stupnja u kojem je realno očekivati konkretne proizvode pristupačne masama. Google sigurno neće biti sam na tržištu koje ima potencijal jednak onom koji su stvorila osobna računala. Odjevno računalo nagovijestio je i Apple.

Prošlotjedna godišnja konferencija bila je pozornica i ostalih Googleovih hardverskih noviteta, među kojima je veliku pozornost privukao mrežni audio sustav Nexus Q i Googleov tablet Nexus 7.

Izvor: Al Jazeera