Prodaja oružja porasla za četvrtinu

U Ujedinjenim narodima (UN) počeli su pregovori o prvom globalnom sporazumu o trgovini oružjem.

Dok se velika pažnja poklanja nuklearnom, biološkom i hemijskom oružju, još ne postoje međunarodni standardi vezani za prodaju konvencionalnog oružja.

U proteklih pet godina širom svijeta došlo je do porasta prodaje oružja za 25 posto.

Kako iz New Yorka izvještava novinarka Al Jazeere Kristen Saloomey, neki stručnjaci smatraju da je upravo nedostatak propisa jedan od faktora koji utječu na izbijanje sukoba.

Trgovina oružjem biznis je u kojem se okreće gotovo 50 milijardi eura godišnje – uz mogućnost da potakne nasilje i doprinese zvjerstvima.

Otvoreno tržište

Tržište je trenutno potpuno otvoreno, a Fehmi Khairullah to želi promijeniti.

Pobjegao je iz Sirije 1992. godine, nakon što je zatvoren i pretučen jer je javno govorio protiv Vlade. Zatim se pridružio aktivistima koji traže potpisivanje prvog sporazuma o trgovini oružjem u historiji.

“Želim da svako ljudsko biće, bilo gdje, živi bez opasnosti da bude mučeno samo zato što neki loš momak ima oružje”, kaže Khairullah.

“Aktivisti dijele banane kako bi poručili da, dok za međunarodnu trgovinu voćem i flaširanom vodom postoje stroga pravila, konvencionalnim oružjem se trguje po cijelom svijetu, bez gotovo ikakvih ograničenja. Na taj način dolazi u ruke diktatorima, oružanim skupinama i onima koji krše ljudska prava”, izvještava Saloomey.

Kršenje ljudskih prava

Pristalice sporazuma ističu prodaju ruskog oružja Siriji kao najslikovitiji primjer potrebe za uvođenjem propisa o trgovini oružjem.

Sporazumom bi se zabranila prodaja oružja zemljama za koje postoji vjerovatnoća da će ga upotrijebiti za kršenje ljudskih prava.

Ali, moglo bi spriječiti i naoružavanje pobunjeničkih grupa – za što su američki saveznici Saudijska Arabija i Katar optuženi u sukobu u Siriji.

Protivnici tvrde da će vlade uvijek željeti utjecati na svjetske događaje pomoću oružja.

“Kako će ih sporazum prisiliti da se ponašaju drugačije nego do sada? Njime se mogu stvoriti svi mogući uslovi za to, ali nema načina da ih bilo ko prisili i vjerovatno se neće ponašati odgovornije nego ranije”, izjavio je Ted Bromund iz fondacije Bromund.

Zakon umjesto standarda

Sjedinjene Države, najveći svjetski izvoznik oružja, prvi put su spremne potpisati jedan ovakav sporazum.

Mnogi priznaju da će samo provođenje sporazuma biti najveći izazov.

“Pitanje je kako će se ovi standardi primjenjivati. Recimo, u situaciji poput one u Bahreinu, gdje postoji zabrinutost zbog načina korištenja američkog oružja, standardi koji se trenutno primjenjuju previše su blagi”, rekla je Suzanne Nossel iz Amnesty Internationala (AI).

Ali, prije toga međunarodni standardi trebaju postati zakon.

“Loši ljudi će uvijek pronaći način da dobiju ono što žele, ali ovaj sporazum će ih usporiti i otežati im posao”, kaže Khairullah.

A to je, dodaje on, najmanje što međunarodna zajednica može učiniti za sirijski narod i sve koji žive u opasnosti od nasilja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO