Berlinski pacijent, nada za zaražene HIV-om

U Washingtonu je 19. Međunarodna konferencija o AIDS-u završena zaključkom da je potrebno uložiti još veće napore na angažmanu naučnika, ali i političkih zvaničnika, u nastojanju da se epidemija ove bolesti okonča.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), gotovo 34 miliona ljudi u svijetu trenutno živi sa HIV virusom. AIDS godišnje usmrti blizu 1,8 miliona ljudi. Bolest je prvi put prepoznata 1981. godine.

Borba protiv AIDS-a ima i uspješne priče.

Zapanjeni naučnici

Timothy Brown vjeruje da je prvi i jedini čovjek izliječen od infekcije HIV-om. On je na konferenciji posvećenoj AIDS-u najavio pokretanje nove fondacije koja će se boriti protiv ove bolesti.

Poznat kao “Berlinski pacijent”, 47-godišnji Brown je 2007. imao dvije transplantacije koštane srži u borbi protiv leukemije i HIV-a. Nakon transplantacije, njegov test na HIV bio je negativan.

„HIV je nestao. Izliječen sam od HIV-a. Prošlo je više od pet godina od druge transplantacije, koja je bila 2008. Doktori kažu da sam očišćen od obje bolesti“, kaže Timothy Brown.

Rezultat je zapanjio naučnike. Međutim, transplantacija koštane srži, koju je imao Brown, nosi i značajne rizike, a ne bi bila primjenjiva na većini pacijenata.

Koštana srž, koju je dobio, imala je posebnu genetsku mutaciju koja je učinila matične ćelije prirodno otpornim na virus.

„Trenutno naučna zajednica nastoji maksimizirati ono što možemo naučiti. Njegovo stanje će se pažljivo pratiti, a sve lekcije koje se mogu izvući iz toga i pretvoriti u nešto što se može generalizirati, mislim da je prava strategija“, kaže Gary Nabel, direktor AIDS Centra za istraživanje u Nacionalnom institutu za zdravlje SAD-a.

Brown i oni koji ga podržavaju nadaju se da će osnivanjem nove fondacije spasiti više života i donijeti nadu oboljelim osobama.

Razbijanje barijera

„Samo u razbijanju barijera, a i kao prva osoba koja se izliječila, on je dao nadu istraživačima, a temeljna istraživanja su, također, promijenjena, jer sada znamo više zbog Timovog slučaja, naučno i medicinski“, rekao je Chad Johnson, suosnivač Svjetskog AIDS instituta.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton prilikom zatvaranja konferencije o AIDS-u zahvalio je prisutnima i zamolio ih da učine više.

„Ne možemo svi biti slijepi na činjenicu da se, bez obzira na to koliko smo zajedno i koliko nastojimo oraspoložiti jedni druge, još uvijek moramo boriti protiv stigme gdje god da je susretnemo, te podržavati naše prijatelje i komšije koji to rade“, rekao je bivši američki predsjednik.

Naučnica Francoise Barre-Sinoussi, sudionica u otkrivanju HIV-a izjavila je kako je posebno bitno da se učini više napora u prevenciji prenošenja tog virusa s majke na dijete.

„Neprihvatljivo je da je u 2012. više od 300.000 beba rođeno zaraženo HIV-om, kada još od devedesetih imamo načine pomoću kojih bi se spriječio prenos virusa s majke na dijete“, kaže Barre-Sinoussi.

Konferencija posvećena AIDS-u okupila je blizu 20.000 predstavnika iz 190 zemalja svijeta. Sudionici konferencije dogovorili su se da će nastaviti raditi na nastojanju da se AIDS u potpunosti iskorijeni.
 

Izvor: Al Jazeera