Imigranti sve ugroženiji u Grčkoj

Smatra se da su članovi Zlatne zore umiješani u batinjanja imigranata (Getty Images)

Bande kriminalaca redovno i nekažnjeno napadaju imigrante u Grčkoj, a vlasti ignoriraju ili obeshrabruju žrtve da podnesu prijave, saopćila je organizacija Human Rights Watch (HRW).

Grčka je glavna kapija ulaska za ilegalne imigrante u Evropsku uniju (EU) iz Azije i Afrike i ilegalna imigracija postala je goruća tema dok se zemlja bori da prevaziđe najgoru ekonomsku krizu od Drugog svjetskog rata.

Peta godina zaredom recesije i rekordno visoke stope nezaposlenosti pomogli su porastu negativnog raspoloženja prema imigrantima, jer se imigranti krive za rastući nivo kriminala i da koriste sve tanju socijalnu pomoć države.

“Migranti i azilanti koji su govorili sa zvaničnicima HRW-a rekli su da postoje oblasti u koje se ne smije ići u Atini nakon što padne mrak, zbog bojazni od napada maskiranih grupa Grka spremnih na nasilje”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dodaje da su turisti dobrodošli, dok migranti i azilanti nailaze na neprijateljski doček, gdje ih zatvaraju u nehumanim i ponižavajućim uslovima, gdje su često izloženi nasilju.

Policija ih obeshrabrivala

Human Rights Watch je saopćio da istinski obim ksenofobičnog nasilja u Grčkoj nije poznat i mnoge žrtve ne prijavljuju nasilje, pa su podaci Vlade nepouzdani.

Grupa je saopćila da je intervjuisala 59 ljudi koji su pretrpjeli ili uspjeli pobjeći od rasističkog nasilja od avgusta 2009. do maja ove godine.

To uključuje 51 ozbiljan napad, a dvije žrtve bile su trudnice.

Većina napada događa se noću ili u blizini gradskih trgova, a počinioci su grupe napadača u crnoj odjeći, licima sakrivenim maramom ili kacigom.

Počinioci obično nose palice ili pivske boce, dok nekad koriste samo svoje šake.

Žrtve su više puta rekle da ih je policija obeshrabrivala da podnesu prijavu, a neki su upozoreni da će biti privedeni ako budu insistirali na istrazi.

Povezani sa Zlatnom zorom

Mnoge žrtve napada odustale su nakon što im je rečeno da će istraga biti bespredmetna ako ne mogu identifirati napadače ili im je rečeno da prihvate izvinjenje.

Grupa navodi da postoje dokazi koji ukazuju kako su počinioci pripadnici ili su povezani s lokalnim nasilnim grupama i sa Zlatnom zorom, ekstremno desničarskom partijom koja je ove godine dobila mjesta u Parlamentu, prvi put od pada vojne hunte 1974. godine.

Grupa je saopćila da nije našla dokaze da iza nasilja stoji Zlatna zora, koja odbacuje tvrdnje da je neonacistička, ali da su članovi ove grupe povezani s nekim napadima.

Pozivajući se na mještane i policiju, grupa navodi da su članovi Zlatne zore umiješani u batinjanja imigranata i ističe da ima slučajeva dosluha s policijom.

Zlatna zora, koja je svoju kampanju zasnivala na obećanjima da će osloboditi Grčku od imigranata, odbacila je svaku umiješanost u napade.

Izvor: Agencije