Spektakularne videoigre dolaze na TV

Ovogodišnji sajam E3 pamtit će se najviše po predstavljanjima novih igara (E3)
Ovogodišnji sajam E3 pamtit će se najviše po predstavljanjima novih igara (E3)

Piše: Robert Gabelić

Najveći sajam industrije videoigara Electronic Entertainment Expo E3 i ove godine je održan u Los Angelesu. Između 5. i 7. svibnja tamo su se okupila najvažnija imena svijeta digitalne zabave, predstavljajući svoje hardverske novitete i igre koje bi trebale obilježiti sljedeće razdoblje.

Tržište industrije videoigara u prošloj je godini vrijedilo 56 milijardi dolara i već je četvrtu godinu zaredom ispred filmske industrije. Svijetom digitalne interaktivne zabave dominiraju Microsoft, Nintendo i Sony kompanije koje svojim konzolama i softverskim timovima direktno utječu na razvoj videoigara.

Ovogodišnji E3 donio im je novog konkurenta, kompaniju Samsung, najvećeg proizvođača televizora. Samsung na sajmu nije predstavio vlastitu konzolu već online servis putem kojeg će svi vlasnici novih Samsungovih Smart TV-ova imati mogućnost pokretanja igara.

Videoigre, poput ostalih aplikacija, također sele u oblak. Samsung je za svog partnera odabrao cloud kompaniju Gaikai, koja će zainteresiranim korisnicima omogućiti izbor između više atraktivnih naslova poput The Witcher 2, FIFA 2012, Mass Effect 3, Rayman Origins…

Računalstvo u oblacima mijenja i industriju videoigara

Za igranje kroz oblak korisniku nije potrebno snažno računalo ili konzola. Renderiranje i iscrtavanje scene izvodi se na udaljenim serverima, do korisnika se distribuira slika od kojeg se zahtjeva posjedovanje širokopojasne internetske veze, ekran i igraći kontroler.

Jedna od sljedećih generacija igraćih konzola sasvim sigurno više neće biti smještena pored televizora, već negdje na internetu. Promjene još nisu toliko radikalne.

Nintendo Wii U, jedina nova konzola predstavljena na ovogodišnjem sajmu, ipak je hardverski novitet.

Nintendo želi ponoviti uspjeh Wii-a koji je naprečac osvojio tržište inovativnim kontrolerom i interakcijom koja uključuje pokrete.

Ovaj put kontroler, Wii U GamePad, sadrži ekran koji bi ponovo trebao promijeniti način igre. Koncept se prema prikazanim demonstracijama čini interesantan, no pomalo prezahtjevan za ponavljanje uspjeha svog prethodnika, koji je videoigre učinio zanimljivim svim generacijama.

Budući uspjeh Nintenda ovisit će o promjeni takvog dojma. Wii U GamePad, koji podsjeća na tablet, osim za igru, moći će se koristiti za videotelefoniju i surfanje internetom, a u planu su i druge aplikacije. Wii U se u trgovinama očekuje krajem godine po cijeni koja i dalje nije definirana.

Microsoft je na sajmu, također, predstavio inovaciju kojoj je za cilj promijeniti način digitalne zabave. Xbox SmartGlass je aplikacija namijenjena uređajima baziranim na Windows 8 OS-u, koja omogućava interakciju sa sadržajem Xbox 360 konzole.

SmartGlass osposobljen uređaj, idealno tablet ili pametni telefon, postaje drugi ekran koji veže dodatan sadržaj na film ili igru koja se odvija na glavnom ekranu.

Elementi sekundarnog sadržaja interaktivni su objekti ograničeni maštom programera koji tako mogu realizirati inovativne igrače kontrole slične Wii U GamePad-u ili ponuditi jednostavan okvir za emitiranje video komentara redatelja prilikom gledanja filma. Osim za Windows 8 uređaje, Microsoft SmartGlass priprema za Android i iPhone i iPad, a na tržištu bi se trebao pojaviti do kraja tekuće godine.

Širenje tržišta

Sony je E3 iskoristio za predstavljanje Wonderbooka, čudesne knjige, koja koristi tehnologiju prividne stvarnosti za oživljavanje sadržaja. Koristeći uređaj nalik knjizi, Playstation Eye i Playstation Move kontrolere, Sony je uspio stvoriti platformu koja će omogućiti stvaranja sasvim nove dimenzije, primjerice, klasičnih bajki.

Uz predstavljanje tri nova naslova, mobilna konzola Playstation Vita ovaj put nije bila u fokusu. Japanska kompanija svoju mobilnu igračku platformu očito nastoji redefinirati i kroz ponudu smartphonea, gdje je Sony, također, prisutan. Mobilno igranje sve više osvajaju pametni telefoni, što je nezaustavljiv trend koji mobilnim igraćim konzolama ne ostavlja puno prostora u sljedećem razdoblju.

Ovogodišnji E3 pamtit će se najviše po predstavljanjima novih igara, uglavnom nastavcima poznatih serijala: Halo 4, Need for Speed, Call of Duty Black Ops II, Dead Space 3, Far Cry 3, FIFA 13…  

Znakovito, prvi put na E3 su došli  Zynga i GREE, veliki predstavnici kompanija koje se bave razvojem društvenih igara.

Broj igrača koji društvene mreže koriste za igru popeo se na 50 milijuna, što je prostor koji u industriji digitalne zabave više nitko ne može ignorirati. Electronic Arts dovođenjem SimCitya na Facebook to najbolje potvrđuje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Appleov tablet koristi se kao terminal koji služi za udaljeno upravljanje aplikacije izvođene negdje drugdje, ali nije realno očekivati da će CloudOn i OnLive zauvijek ostati besplatni.

17 Jan 2012
Više iz rubrike TEME
POPULARNO