Prolazak Venere između Zemlje i Sunca

Stručnjaci i ljubitelji astronomije širom svijeta čekali su događaj koji će se ponoviti tek 2117. godine: prolazak planete Venere direktno između Zemlje i Sunca.

Najveće uzbuđenje vladalo je u Australiji, jer je upravo ovaj nebeski fenomen zaslužan što je britanski pomorac James Cook 1769. godine otkrio ovaj kontinent.

Kad znate da se nešto neće ponoviti narednih 105 godina, želite da sve prođe kako treba.

Pripreme za prolazak Venere u Sidnejskoj opservatoriji trajale su mjesecima.

Poravnanje planetarnih orbita, kako bi se Venera našla tačno između Zemlje i Sunca, rijetki je događaj koji svi astronomi žele vidjeti… poput njihovih prethodnika.

Uključujući i kapetana Cooka.

Posmatrao prolazak Venere

Britanski pomorac čuven je po otkriću Australije, ali manje je poznato da je taj kontinent otkrio tokom povratka sa Tahitija, gdje je otišao kako bi posmatrao prolazak Venere 1769. godine.

Mjerenjem vremena potrebnog za prolazak ispred Sunca, sa različitih lokacija na Zemlji, astronomi iz 18. stoljeća odredili su dimenzije tada poznatog dijela svemira.

Cook je slučajno otkrio Australiju upravo na tom putovanju.

Geoffrey Wyatt iz Sidnejske opservatorije, kaže: “Rezultat je to što danas razgovaram s vama na engleskom, a ne na francuskom, portugalskom ili španskom. Dakle, za našu kompletnu modernu historiju posljednjih 200 godina zaslužni su prolazak Venere i činjenica da se Cook u to vrijeme našao u ovom dijelu svijeta.”

Na improviziranom teleskopu pojavilo se ono što je jedna grupa djece čekala: ta tačkica je Venera, koja je prošla direktno ispred Sunca.

I u drugim dijelovima svijeta ljubitelji svemira dočekali su je teleskopima okrenutim ka nebu.

Izvor: Al Jazeera