Venera u srijedu prolazi ispred Sunca

Venera izgleda kao crna mrlja koja prolazi ispred Sunca (2004) (Reuters)

Planeta Venera u srijedu će proći  direktno između Sunca i Zemlje, a ovaj tranzit sljedeći put će se desiti 2117. godine.

Tranzit Venere dešava se u parovima, to jest dva tranzita u razmaku od osam godina, ali se ovaj događaj ponavlja tek jednom u više od stotinu godina.

Tokom tranzita, Venera izgleda kao mala, tamna tačka koja se pomiče preko Sunčeve površine.

U ovom ciklusu, prvi tranzit Venere desio se 2004. Ovogodišnji tranzit počinje u 00:09 u srijedu po centralnoevropskom vremenu i traje šest sati i 40 minuta. Vrijeme tranzita može varirati i do sedam minuta, zavisno od lokacije.

Posmatranje i u Svemiru

Stanovnici sedam kontinenata, uključujući Antarktik, moći će vidjeti cijeli tranzit ili dio njega, a tranzit je potrebno posmatrati teleskopom opremljenim solarnim filterima kako bi se zaštitile oči.

Na internetu će biti moguće gledati video prijenos sa brojnih opservatorija na zemlji i u Svemiru.

Čak i astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici učestvuju u ovom rijetkom događaju.

“Planiram ovo već duže vrijeme”, kazao je inženjer stanice Don Pettit za NASA-u. “Znao sam da će se tranzit Venere desiti dok sam na dužnosti, pa sam sa sobom ponio solarni filter.”

Tokom tranzita, bit će obavljeno i nekoliko naučnih eksperimenata, uključujući i studije koje će pomoći u potrazi za planetama na kojima je moguć život.

Završni dio tranzita vidljiv na Balkanu

Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako će stanovnici te zemlje moći vidjeti završni dio tranzita.

Ako vremenski uslovi u srijedu budu dobri, astronomska društva u Hrvatskoj organiziraju opažanja ove pojave na sljedećim mjestima: Astronomsko društvo “Kumova Slama” u Donjem Daruvaru od 5 do 7 sati; u Malom Lošinju Astronomsko društvo “Leo Brenner” pojavu će promatrati u uvali sv. Martin od 5:20 do 6:50 sati; Astronomsko društvo Istra – Pula u pulskoj zvjezdarnici Monte Zaro od 5:20 do 6:50 sati; Astronomsko društvo Višnjan u Tićanu uz zgradu nove zvjezdarnice od 5 do 7 sati; te u Zagrebu Astronomsko društvo “Beskraj na Savskom nasipu na zapadnom dijelu Jaruna 5 do 7 sati, saopćeno je iz Saveza.

U Srbiji, Astronomsko društvo Novi Sad će u srijedu, u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu, organizirati otvoreno teleskopsko posmatranje tranzita Venere ispred sunčevog diska.

Posmatranje će biti organizirano iznad ulaza u Društvo, na platou na Petrovaradinskoj tvrđavi, ispred Muzeja grada.

U Bosni i Hercegovini, ako to vrijeme bude dozvolilo, bit će moguće vidjeti tranzit Venere od 6 sati i 31 minut, a završit će se nakon 18 minuta, navodi se u saopćenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Sunce će u Sarajevu izaći u 5 sati i 5 minuta.

Izvor: Agencije