Novi način liječenja karcinoma

Američki naučnici objavili su da su otkrili novi oblik kemoterapije, koji bi mogao predstavljati veliki napredak u borbi protiv raka dojke.

Novi način liječenja naziva se “koncept magičnog metka”, jer lijek uništava karcinom, a istovremeno ne umanjuje kvalitet života pacijenta – strategija na kojoj se decenijama radi, ali tek sada pokazuje pozitivne rezultate.

Novi lijek je nazvan T-D-M-1.

Naučnici ga opisuju kao “naoružano antitijelo” za koje je otkriveno da produžava život oboljelih od karcinoma bez napredovanja bolesti.

Poput trojanskog konja 

Kliničko testiranje, koje je provela farmaceutska kompanija Roche, uključilo je 1.000 pacijenata s karcinomom dojke u poodmaklom stadiju.

Gurdeep Chhabra, onkolog, kaže: “U suštini, lijek je više poput trojanskog konja, koji napada receptore Her2/neu, koji se nalaze na kancerogenim ćelijama. On pomaže kemoterapiji da prodre u ćelije i sprečava umnožavanje kancerogenih ćelija.”

Lijek djeluje tako što putuje kroz krvotok i oslobađa snažni otrov koji napada samo ćelije karcinoma.

Pacijenti testirani tokom studije izjavili su da nisu imali ozbiljne nuspojave karakteristične za liječenje kemoterapijom.

Roche kaže da će ove godine zatražiti odobrenje novog lijeka u Evropi i SAD-u.

Fern Saitowitz, pacijentica, smatra: “Nisam izgubila kosu, niti obrve. Ne osjećam mučninu, nemam problema s unutrašnjim organima, nokti mi ne postaju crni, niti pucaju.”

Jedine nuspojave kod nekih pacijenata bili su smanjen broj trombocita i povišeno lučenje enzima jetre.

Roche kaže da će ove godine zatražiti odobrenje novog lijeka u Evropi i SAD-u.

Očekuje se da će T-D-M-1 biti dostupan na tržištu naredne godine.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike TEME
POPULARNO