Groznica od dijamanata

Piše: Vedat Spahović

U ovo vrijeme, kada britanska Vlada nameće nemilosrdnu (navodno) štednju, nema dnevne novine, magazina, radio ili tv-stance u UK-u koji ne pitaju istu stvar: ko plaća ovu Dijamantsku gala predstavu najmoćnije žene svijeta.

Još uvijek učim, opipavam kao u mraku, nakon što sam dostigao “punoljetstvo” življenja u Londonu (18), koliko su ovdje jaki Republikanci i oni koji bi iz drugih, najviše ekonomskih razloga, radije u mišju rupu nego na Themsu da pozdravljaju kraljičinu flotilu od 1.000 brodova, uz kišu koja je na kraju nemilosrdno padala.

I još uvijek ne znam odgovor.

Neznačajna grupa Republikanaca se okupila pred Town Hallom da protestira protiv ove rasipničke proslave.

Kuća moći

Moćna je njena kuća. Moćni su oni koji je okružuju i koji će navodno platiti račun proslave (pojedinci i korporacije). Kaže se da će biti i viška para kad svi uplate i gospodarstvo zaradi, a taj višak ide u humanitarni Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust. Inače, događaj zvanično košta 10,5 miliona funti.

Igara će biti, uskoro će i Olimpijske [EPA]

Trošak Velike Britanije je prema njihovoj centralnoj banci 0,5 posto bruto društvenog proizvoda za drugi kvartal ove godine, koji će obrisati 1.000 milijardi funti nacionalnog dohotka u zemlji koja tvrdi da je dva puta zaronila u recesiju koja trese Evropu. Zašto? Kraljica je nagradila narod neradom nekoliko vikendskih i ostalih dana. Ne može i jare i pare. Čak ni na Ostrvu.

Flotila poštovanja

Flotilla više od 1.000 brodova je plovila od Chelsea pristaništa Thamesom ispod Battersea, Alberta, Chelseaja, Vauxhalla, Westminstera, Waterlooa, Blackfriarsa, Southwarka, London do Tower mosta.

Bila je to moderna bajka.

London nije London ako ga ne pogledate lijevo i desno, vozeći se sredinom velike rijeke ili sa jednog od ovih mostova, simbola grada.

Bilo je to sve u čast Kraljici. Premijer David Cameron je komentirao za BBC da imaju Kraljicu – za života.

Tradicija koju je počeo gitarista Bryan May na zlatnom jubileju svirajući sa vrha Buchingham Palate God save the Queen se nastavlja u večernjim satima. Paul McCartney, Shirley Bassey, Gary Barlow, Kylie Minogue, Cliff Richard, Stevie Wonder, Tom Jones, Jessie J…

Utrke moći i tradicije

Operski pjevači Alfie Boe i Američki sopran Rene Fleming prave historiju ovog događaja, jer će biti prvi izvođači koji nastupaju sa balkona gdje je Princ poljubio Princezu. Naravno, radi se o kraljičinom unuku Williamu i njegovj mladoj Kate.

Što se Kraljice tiče, onako vremešna i odana svom zadatku simbola Kraljevstva od dana iznenadne smrti njenog oca-kralja 1952. godine, bila je naročito širokog osmijeha. Najveći spektakl gdje su konji junaci pozornice – fenomenalni Epsom – njena je velika radost i opsesija. Silinom vjetra, favorit Camelot je za pet konjskih dužina ostavio rivale iza sebe.

Nove utrke moći i tradicije se nastavljaju još dan dva.

Igara će biti, uskoro će i Olimpijske. O hljebu ćemo nakon ovog grandioznog jubilarnog Bank Holidaya u UK-u.

Naime, bankovnim imenom ovdje nazivaju svoje zaslužene neradne ponedjeljke i poneki utorak, kojih je u godini nekoliko.

Izvor: Al Jazeera