Kriza drma, a milionera sve više

Svake sedmice širom svijeta proda se oko 40.000 BMW vozila, odnosno 277 prodanih vozila svaki sat

Piše: Erol Mujanović

Početkom ove godine najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila, njemački BMW, najavio je da bi u 2012. godini trebao prestići rekordni prošlogodišnji profit, koji je prije poreza iznosio 7,37 milijardi eura. Primjera radi, navedena suma iznosi više od pola bruto društvenog proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, godišnji profit samo jedne kompanije iznosi više od polovice godišnje vrijednosti proizvoda i u usluga svih kompanija na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Iako, naravno, ovakav trend ima svoju ekonomsku logiku i razloge, vijesti poput ove su  iznenadile mnoge, jer može izgledati zbunjujuće da u periodu duboke ekonomske krize i mjera štednje širom svijeta prodaja luksuznih proizvoda doseže rekordne iznose i profit. Za razliku od izlaska iz krize i ekonomskog oporavka koji se ne naziru u većinu zemalja, BMW ima svijetlu budućnost, jer se očekuje nastavak pozitivnog trenda poslovanja i rasta prodaje, koja će dosegnuti dva miliona vozila godišnje u 2016. godini. To znači da se svake sedmice širom svijeta proda oko 40.000 BMW vozila, odnosno 277 prodanih vozila svaki sat. Slična situacija je i s Porsche vozilima.

Godišnji profit BMW-a iznosi više od polovice godišnje vrijednosti proizvoda i u usluga svih kompanija na teritoriji BiH.

Ovakvi rezultati donose i veću ovisnost o azijskom tržištu, koje ima najveći utjecaj i zasluge za ovako značajan rast prodaje luksuznih automobila, ali radi se o regionu gdje broj milionera izrazito brzo raste. Rezultati BMW kompanije su utoliko impresivniji jer je evropsko tržište i gotovo cijela eurozona bila u poteškoćama i zabilježen je pad broja prodanih vozila u nekoliko velikih zemalja. Za to vrijeme najtraženiji model BMW vozila u Kini pripada Seriji 7 i s kvalitetnom oprema košta oko 265.000 eura. Iz perspektive bh. građana, gdje je prosječna plata iznosila oko 410 eura u 2011. godini, to znači da su potrebne 643 plate, odnosno 53 godine radnog vijeka, za luksuznu igračku za kojom žudi kinesko tržište.

U svakom slučaju, podatak koji treba zapamtiti jeste da u godini kada se očekuje najslabiji globalni ekonomski rast u proteklih nekoliko godina i dok se suočavamo s teškim mjerama štednje širom svijeta, prodaja najskupljih luksuznih proizvoda u svijetu raste.

Bogati sve bogatiji

Da li ovakve vijesti znače ne samo da broj milionera u svijetu i dalje raste, nego i da procenat svjetskog bogatstva u njihovim rukama također raste iz dana u dan? Odnosno, da svakog dana svijet možda ima novog milionera, dok se isti taj dan zatvori nekoliko hiljada radnih mjesta u svijetu? Odgovor je – da.

Konsultantske kuće ili banke koje pružaju savjetodavne investicijske usluge klijentima milionerima, odnosno milijarderima,  prave svake godine niz studija i analiza za potrebe bogatih klijenata, kao i za vlastite potrebe. U takvim studijama možemo vidjeti da je 2010. godina bila odlična za milionere, iako je rast njihovog broja usporen. Prema podacima Boston Consulting Group (BCG), broj milionera je porastao 12,2 posto i iznosi 12,5 miliona osoba koje posjeduju više od miliona dolara. SAD je i dalje na vrhu ljestvice po broju milionera (5,2 miliona), ispred Japana i Kine. Zanimljiv je slučaj Singapura, koji ima najveću gustoću naseljenosti milionera, jer je čak 15,5 posto stanovništva spadalo u milionere, što znači da ako imate sreću da posjetite Singapur, svaki sedmi stanovnik kojeg sretnete i pozdravite na ulici je milioner.

Ako imate sreću da posjetite Singapur, svaki sedmi stanovnik kojeg sretnete i pozdravite na ulici je milioner.

Ono što nas posebno zanima u ovom slučaju jeste najvažniji trend, odnosno raspodjela svjetskog bogatstva i različite studije ukazuju na isti fenomen: bogati i dalje postaju sve bogatiji. Konkretno, svjetski milioneri su predstavljali manje od jedan posto svjetske populacije u 2010. godini, ali su kontrolirali gotovo 40 posto svjetskog bogatstva i taj pokazatelj raste iz godine u godinu. Izvještaj o svjetskom bogatstvu World Wealth Report (WWR) treba biti objavljen za nekoliko dana, ali neće biti novina, jer trendovi identificirani u proteklih nekoliko godina, a koje smo upravo spomenuli, samo će se nastaviti, odnosno jaz između bogatih i siromašnih će se povećati.

Situacija je još impresivnija ako pogledamo najbogatije među bogatima, odnosno grupu milionera koji imaju više od 3,75 miliona eura i koji čine hiljaditi dio svjetske populacije. Oni su držali čak 22 posto svjetskog bogatstva u svojim rukama, odnosno bankama ili kućama. Također, broj osoba koje posjeduju 37,5 miliona eura ili više je procijenjen na oko 81.000 osobu širom svijeta.

Sve ima svoju cijenu

Uz upravo navedene pokazatelje, rast prodaje luksuznih vozila je sada nešto više razumljiv i logičan, iako će, naravno, ovakav svjetski poredak uvijek ostati diskutabilan za 99 posto stanovništva.

Zanimljiv je i prikaz bogatstva i utjecaja koje milioneri posjeduju u različitim državama. Naprimjer, u SAD-u milioneri kontroliraju 29 posto bogatstva, dok taj procenat iznosi 38 posto na Bliskom Istoku i u Africi. Zanimljive podatke nude analitičari iz banke Credit Suisse, jer, osim klasičnog pokazatelja o strukturi bogatstva, oni iznose činjenicu da su žene u SAD-u i Velikoj Britaniji vlasnice rizičnijeg kapitala i rizičnijih hartija od vrijednosti. Potrebno je imati u vidu i činjenicu da kontrola bogatstva, odnosno ekonomske i poslovne sfere u društvu, vrlo često znači kontrolirati i političku sferu, što i jeste slučaj bogataša širom svijeta i ujedno garant da se situacija neće vjerovatno nikada uravnotežiti po pitanju pravednije raspodjele svjetskog bogatstva.

Dok pročitate ovaj tekst od početka do kraja, jedno dijete će umrijeti negdje u svijetu od posljedica ekstremnog siromaštva.

Uskom i zatvorenom krugu milionera koji su, statistički gledajući, većim dijelom iz Švicarske, Norveške, Australije, Singapura, Francuske, SAD-a, Japana… pridružuju se polako, ali sigurno bogataši iz pojedinih zemalja centralne Evrope i Južne Amerike. Generalno gledajući, ukoliko imate 50.000 eura, na rubu ste ulaska među 10 posto najbogatijih na planeti, dok bi vas 500.000 eura na bankovnom računu svrstalo u jedan posto najbogatijih stanovnika planete.

Studije također potvrđuju ono što i sami vidimo. Dok se najsiromašnije kategorije stanovništva mogu naći više-manje na svim kontinentima i svim regionima, iako u različitim razmjerima, milioneri se najčešće drže zajedno i žive uglavnom na sličan način, sa sličnim životnim navikama i jačajući veze i sistem koji štiti njih i njihovu imovinu.

Kao i uvijek, sve ima svoju cijenu, pa je takav elitistički poredak svijet doveo do situacije u kojoj je danas gotovo polovina stanovnika naše planete na potpunom rubu egzistencije i gdje preko tri milijarde stanovnika žive s manje od 2,5 eura dnevno. Preko 20.000 djece u svijetu umire svaki dan zbog siromaštva i neimaštine, odnosno više od 55 djece dnevno. Drugim riječima, dok pročitate ovaj tekst od početka do kraja, jedno dijete će umrijeti negdje u svijetu od posljedica ekstremnog siromaštva.

Darwinov poučak

Značajan dio ekstremno siromašne populacije je i gladan. Tim osobama prijeti smrt uslijed nedostatka hrane, i to je slučaj s gotovo milijardom stanovnika naše planete danas. Drugim riječima, svaki sedmi stanovnik svijeta je gladan, kao što je u Singapuru svaki sedmi stanovnik milioner. Broj proizvedenih kalorija hrane u svijetu danas prevazilazi potrebe rastuće populacije, odnosno više hrane se proizvodi nego što je potrebno da cijelo stanovništvo ne bude gladno, ali naravno, raspodjela nije adekvatna. Problem leži u činjenici da su vojna, politička i ekonomska moć skoncentrirane u rukama manjine, koja u potpunosti kontrolira resurse i profit te pravi izbore čije posljedice vidimo svaki dan.

Kada govorimo o raspodjeli hrane, odnosno kalorija po glavi stanovnika širom svijeta, očigledno je da se nalazimo u situaciji gdje dvije krajnosti jačaju iz dana u dan, jer, osim brojnih stanovnika koji umiru od gladi, raste bez prekida i broj osoba u svijetu koje imaju višak kilograma. Naime, broj osoba s viškom kilograma u svijetu je prešao 1,5 milijardi, a broj gojaznih osoba u svijetu je prešao 500 miliona, što ima jednako ozbiljne ekonomske posljedice na društvo, jer su troškovi tretmana i rješavanja ovog problema također izrazito visoki.

Broj proizvedenih kalorija hrane u svijetu danas prevazilazi potrebe rastuće populacije, odnosno više hrane se proizvodi nego što je potrebno da cijelo stanovništvo ne bude gladno, ali raspodjela nije adekvatna.

Dakle, novca i resursa bi bilo dovoljno za sve, ali brojni su segmenti ekonomije koji nam potvrđuju da je problem u prioritetima i u distribuciji bogatstva. Kao što nam pokazuje internet stranica www.worldometers.info, na kojoj možemo pratiti pojedine statističke pokazatelje na globalnim nivou, javna vojna potrošnja iznosi preko 770 milijardi dolara samo od početka 2012. godine.

U ekonomiji je poznato da svakom ciklusu dođe kraj, pa će se, prije ili kasnije, ista stvar desiti i sa sistemom čiji je samo djelić opisan u ovom tekstu. Katalizator promjena bi mogla biti i činjenica da, ukoliko sadašnji nivo potrošnje ostane isti, rezerve nafte u svijetu će nestati za 42 godine. Kao što kaže poznata Darwinova izreka “Ne preživljava ni najjača, ni najinteligentnija vrsta, nego ona koja se najbrže adaptira promjenama u okruženju”. U sadašnjoj situaciji, po pitanju podjele svjetskog bogatstva jasno je koja je grupa u najboljoj poziciji da se nosi s izazovima koji su pred čovječanstvom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera