Suspendirane schengenske granične patrole

Na 27. godišnjicu Schengenskog sporazuma, Evropski parlament (EP) suspendirao je prošlosedmični dogovor ministara unutrašnjih poslova zemalja EU o uspostavi unutrašnjih graničnih patrola, a zbog velikih problema s imigrantima.

EP želi natrag ovlasti koje su mu oduzete dogovorom.

Evropski su ministri prošlog petka odlučili reformirati mehanizam procjene provođenja odredbi sporazuma, isključivši time EP iz procesa odlučivanja.

‘Suštinsko pitanje’

“Jasno mi je da mnogi ljudi misle da je ovo svađa između institucija. No, to ovdje nije slučaj“, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

„Radi se o suštinskom pitanju. Kazao sam već ranije kazao, u vrijeme kada sam postao predsjednik, moja partija je Evropski parlament i ja ću se boriti za to da njegove nadležnosti ne budu smanjene, nego proširene.”

„Zemlje na bijeloj Schengenskoj listi mogu odahnuti. San o bijeloj listi Schengena pet zemalja Balkana dosanjalo je tek 2007. godine“, izvijestila je iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Te godine Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija potpisale su  sporazum o viznim olakšicama. Pred ovim zemljama, nakon toga, stajalo je ispunjenje uvjeta za  viznu liberalizaciju.

„BiH je među posljednjim državama u regiji dobila viznu liberalizaciju. Tek od 15. decembra 2010, ili nakon 18 godina stajanja u redovima ispred ambasada u Sarajevu, bh. građani su dobili priliku putovati u zemlje EU“, kazala je Kurić.

Bijela lista

No, za građane BiH, vize nisu jedina prepreka putovanjima. Kako su za Al Jazeeru kazale neke Sarajlije, njihove finansijske mogućnosti su smanjene.

Građani, kojima finansijski uvjeti to dozvoljavaju, viznom su liberalizacijom dospjeli na schengensku bijelu listu, ili listu zemalja čiji državljani mogu putovati u zonu Schengena bez vize. Tu zonu čine članice Schengenskog sporazuma.

U luksemburškom gradiću Schengenu, Belgija, Francuska, Luksemburg, Njemačka i Holandija ,1985. godine potpisale su ugovor o slobodnom kretanju, zajedničkoj imigracionoj politici i centraliziranoj kontroli spoljnih granica.

Danas schengensko područje obuhvata 22 zemlje članice Evropske unije i četiri zemlje van nje – Švicarsku,  Norvešku, Island i Lihtenštajn.

Izvor: Al Jazeera