Da li je novinarstvo u krizi

U Velikoj Britaniji procjenjuje se da je od 2001. bez posla ostalo između 15.000 i 20.000 novinara (Reuters)

Piše: Kevin Anderson

Novinarstvo je u krizi! To je vapaj koji često čujete od novinara na Zapadu i lako je vidjeti zašto.

• Istraživanje koje je 2010. provedeno u Velikoj Britaniji procjenjuje da je od 2001. bez posla ostalo između 15.000 i 20.000 novinara, a taj broj se nastavio povećavati i tokom posljednje dvije godine.   

• U Velikoj Britaniji radna mjesta novinara nisu se smanjivala samo u dnevnim novinama. BBC je bio prisiljen otpustiti hiljade radnika. Sredstva ove medijske kuće su zamrznuta i morala je smanjiti troškove Svjetskog servisa koji je, inače, direktno finansirala britanska vlada.
       
• Istraživanje iz 2010. pokazalo je da je između 2007. i 2009. u mnogim razvijenim zemljama zabilježen strmoglavi pad tiraža novina – uključujući pad od 20 posto u Grčkoj, 18 posto u Japanu, 17 posto u Kanadi i najdramatičnijih 25 posto u Velikoj Britaniji, te zapanjujući pad od 30 posto u SAD-u.
   
• Nedavni izvještaj profesionalne društvene mreže LinkedIn pokazao je da se od 30 industrija, u vrijeme recesije, zaposlenost u SAD-u najviše smanjila u dnevnim novinama.

Broj publike raste

Paradoksalno je to da, dok se tiraž novina smanjuje u razvijenom svijetu, broj publike raste. Jack Matthew, glavni izvršni direktor Fairfax Media Metroa sa sjedištem u Australiji, rekao je da i osim toga što broj čitalaca printanih medija opada, “ukupna publika u proteklih pet godina je, zahvaljujući digitalnim medijima, porasla za 30 posto”.

Najnoviji Izvještaj o stanju medija otkrio je da je u SAD-u 2011. zabilježen rast publike svake medijske platforme osim dnevnih novina.

Novinarstvo kao novinarstvo nije u krizi u razvijenom svijetu, ali novinske kompanije definitivno jesu. 

Publika na internetu je sve veća. Oglašavanje raste, ali to nužno ne znači da novinarstvo iskorištava taj rast tržišta. Rast u digitalnom oglašavanju uglavnom je koristio pretraživačima poput Googlea, a u novije vrijeme i društvenim mrežama. Oglašavanje na platformama društvenih medija, kao što su Facebook i LinkedIn, u 2011. je u Velikoj Britaniji poraslo za 75 posto, što je osmerostruko povećanje od 2008, prema Uredu za internetsko oglašavanje (Internet Advertising Bureau, IAB).

Novinarstvo kao novinarstvo nije u krizi u razvijenom svijetu, ali novinske kompanije definitivno jesu. Izvještaj Projekta za izvrsnost u novinarstvu američkog Istraživačkog centra Pew otkriva da se u SAD-u za svaki dolar prihoda dobijenog putem interneta gubi sedam dolara prihoda u štampanim izdanjima. Jedan od direktora intervjuiranih u okviru istraživanja rekao je: “Nema sumnje da se gasimo upravo sada”.

Niko neće biti imun

Budućnost je digitalna, ali printano novinarstvo mora promijeniti i ponovno kreirati svoje poslovanje, ukoliko želi imati sredstva da nastavi dostavljati vijesti, sportske novosti i ostale informacije koje su od vitalnog značaja za zajednice i demokratije. To jednako vrijedi za globalni jug i globalni sjever. Kriza koja je zahvatila evropsku i američku novinsku industriju se širi i niko neće biti imun na nju.

To je jedan od razloga zbog kojeg sam se upravo pridružio Media Development Loan Fundu (MDLF), investicijskom fondu za nezavisne medije u zemljama sa historijom medijskog gušenja. Ovaj fond pruža jeftin kapital i poslovnu podršku kako bi se medijima pomoglo da postanu finansijski održivi na mjestima gdje novinarstvo nije slobodno. Također, pokreće projekt Knowledge Bridge, kako bi nezavisno novinarstvo u zemljama poput Nepala i Gvatemale napravilo digitalnu tranziciju.

Prošle je godine upotreba Facebooka eksplodirala na Filipinima, u Maleziji, Indoneziji, kao i u Čileu, Peruu, Argentini i Venecueli.

Želim osigurati to da novinske organizacije ne čine samo dobro već i da rade dobro. Vlade i poslovni interesi lako primoraju finansijski slabe institucije novinarstva da se pokore partijskoj liniji. Postoji velika mogućnost i izazov da se nezavisnim novinskim kompanijama, koje služe velikoj većini svjetske populacije, pomogne napredovati u digitalnoj budućnosti.

Novine su u razvijenom svijetu možda u padu, ali drugdje – u mnogim područjima gdje MDLF djeluje – još cvjetaju. Prihodi od tiraža i oglašavanja su u porastu širom Južne Amerike, Afrike i Azije. Nedavni izvještaj Economista pokazao je rast tiraža od pet posto u Južnoj Americi, 13 posto u Aziji i zapanjujućih 30 posto u Africi.

Mobilna revolucija

Međutim, novinske organizacije ne smiju biti previše zadovoljne i opuštene, fokusirajući se samo na zaštitu svojih profitabilnih programa ili novinskih kompanija uprkos digitalnoj revoluciji. Ovo je vrijeme za eksperimentiranje i inovacije. Tehnologija, naročito mobilna revolucija, brzo se širi svijetom i mediji to trebaju iskoristiti.

Društveno umrežavanje cvjeta u brzo razvijajućim ekonomijama u Aziji i Južnoj Americi. Prošle je godine upotreba Facebooka eksplodirala na Filipinima, u Maleziji, Indoneziji, kao i u Čileu, Peruu, Argentini i Venecueli.

Mobilna revolucija u osnovi preoblikuje ne samo komunikacije već i ekonomije brzo rastućih afričkih zemalja. Korištenje fiksnog interneta u Africi i dalje sporo raste, dok se upotreba mobilnog širi vrlo brzo. Vodafone procjenjuje da će do 2015. u subsaharskoj Africi još biti samo 3,9 miliona korisnika fiksnog širokopojasnog interneta, dok će broj korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa internetu iznositi 435,1 milion, dvostruko više nego 2011. godine.

Ako se nezavisni mediji ugase u mjestima poput Rusije ili Zimbabvea, pouzdane vijesti će nestajati, jer će početi prevladavati sredstva informiranja koja podržavaju vlade ili oligarhe. 

Digitalne i mobilne tehnologije otvaraju velike mogućnosti za distribuciju vijesti i informacija široj publici, te mogu biti pokretačka snaga za društvene i političke promjene. No, kao što smo to vidjeli u razvijenim zemljama one, također, mogu poremetiti poslovne modele koji su novinarstvo podržavali decenijama.

U zemljama u kojima MDLF djeluje vrlo je važno da novinske organizacije uspješno naprave digitalnu tranziciju – važnije nego na Zapadu. Ako se nezavisni mediji ugase u mjestima poput Rusije ili Zimbabvea, pouzdane vijesti će nestajati, jer će početi prevladavati sredstva informiranja koja podržavaju vlade ili oligarhe. Zato je sada vrijeme da prihvatim novi izazov, a to je pomoć nezavisnim medijima da ostanu nezavisni u digitalnom svijetu.

Izvor: Al Jazeera