Pitanje nestalih aktuelno i nakon 17 godina

I 17 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini otvoreno je pitanje nestalih osoba kojih, prema procjenama stručnjaka, ima na hiljade.

Kada Hotić kroz suze pokazuje fotografije svog muža i sina.

Oba su nestala u Srebrenici, u genocidu, koji je prema presudi Haškog tribunala, počinila Vojska Republike Srpske.

Godinama je tragala za njima i, zahvaljujući savremenoj forenzičkoj medicini, pronašla ih je i dostojanstveno ukopala.

„Da nije bilo DNK analize, nikako ne bi mogla saznati koji su posmrtni ostaci mog djeteta. Uspjeli su pronaći cijele samo kosti od dvije noge, sve je ostalo potpuno usitnjeno“, govori Hotić.

Kada nije jedina.

Rad Međunarodnog komiteta za nestale osobe i Instituta za nestale osobe BiH, omogućio je brojnim porodicama nestalih da pronađu tijela svojih najbližih.

Ali u poređenju sa drugim postkonfliktnim zonama, rad na prostorima bivše Jugoslavije bio je naročito težak, smatra Hugh Tuller.

„U bivšoj Jugoslaviji imate različite kontekste po pitanju grobnica. Čest je slučaj da su počinioci zločina pokušali sakriti ili premjestiti tijela. Tako da je to postao veliki problem“, smatra on.

„Ako imate tijela na takvim lokacijama, onda se može desiti da imate dijelove jednoga tijela u tri različite grobnice. To je veoma teško forenzičkim antropolozima da pokušaju povezati“.

‘Neizvjesnost je najgora’

Na ekshumacijama u bivšoj Jugoslaviji radi se od 1995 godine, ali Eva Klonowski smatra da je taj proces daleko od završenog.


Ketrin Bomberger o forenzičkoj identifikaciji

„Ovaj proces se uglavnom nikad neće završiti zbog toga što definitivno neka tijela nikad nećemo pronaći, neka tijela nemamo mogućnosti identificirati jer je cijela porodica poginula ili neko nije imao porodice, to jest porodica je preminula prije rata, dosta tijela bilo je spaljeno“, kazala je Klonowski, stručnjak za ekshumaciju.

Za Kadu Hotić je ovaj proces ipak konačno završen.

„Smirila sam se jer neizvjesnost najgora, zaista je najgora“.

Ali za brojne druge, on će i dalje trajati.

Novinar Al Jazeere Harun Karčić iz Sarajeva prenosi kako je otac Kade Hotić nestao tokom Drugog svjetskog rata i njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

„To se isto moglo desiti i sa Kadinim mužem i sinom. No, zahvaljujući savremenoj forenzičkoj medicini, njihova tijela su pronađena i dostojanstveno ukopana. Međutim, širom BiH 10.000 tijela se i dalje vodi nestalim“, dodaje Karčić.

Izvor: Al Jazeera