Ko su favoriti izbora u Egiptu

Posljednje pripreme na glasačkim mjestima uoči izbora (AP)

Piše: Enver Ibrahimkadić

U Egiptu u srijedu počinju počinju najbitniji izbori Arapskog proljeća. Nakon 60 godina i svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka, Egipat će prvi put na slobodnim izborima izabrati svoga predsjednika.

Ovi predstojeći izbori označavaju kraj vojnog režima, ali su isto tako i determinirajući o pitanju kojim će to putem krenuti Egipat nakon revolucije.

Ukoliko u prvom krugu izbora (23–24. maj) nijedan od kandidata ne osvoji apsolutnu većinu, onda će se u drugom krugu (16–17. juni) natjecati dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Prema do sada provedenim anketama nijedan od kandidata nema vidljivu prednost.

Iako je u maloj prednosti Amr Musa, bivši Mubarakov ministar vanjskih poslova, veliki je broj Egipćana koji su još  neodlučni kome povjeriti svoj glas.

Što se, pak, tiče onih koji od 12 kandidata prednjače u provedenim ispitivanjima javnog mnijenja, onda su tu islamisti i pristalice starog režima.

Upravo iz tog razloga, među stanovnicima Egipta se može čuti kako moraju odlučiti “koji je to od kandidata manje loš”.

Sve analize, međutim, upućuju na izvjesnost da će se glavna borba voditi između sljedećih kandidata:

Amr Moussa

Bivši predsjednik Arapske unije i ministar vanjskih poslova režima Hosnija Mubaraka. Međutim, podršku birača je pridobio ističući kako ga je Mubarak smijenio zato što je kritizirao Izrael. Amr Musa zagovara sekularni Egipat prozapadne orijentacije, a njegovo je iskustvo od presudne važnosti. Zbog toga – iako neznatno – prednjači nad ostalim protukandidatima. U predizbornoj je kampanji isticao kako jedino on može popraviti egipatsku ekonomiju.

Ahmed Shafiq

Bivši glavnokomandujući Vazduhoplovnih snaga Egipta i bivši ministar civilnog vazduhoplovstva. Bio je posljednji premijer Mubarakovog režima. Kandidat je kojeg podržava vojska.

Mohamed Morsi

Kandidat Muslimanske braće, koji je u Californiji stekao obrazovanje iz oblasti inženjeringa. Međutim, ono što se smatra velikim Morsijevim nedostatkom jeste ocjena da on ne posjeduje karizmu prvog kandidata Hayrat al-Šatira, koji nije dobio dozvolu izborne komisije Muslimanske braće. Stoga je među opozicijom poznat pod imenom “rezervni točak”. Ističe kako će se u Egiptu više primjenjivati šerijat.

Abdel Moneim Abol Fotouh

Bivši član Muslimanske braće. Došao je u konflikt s konzevrativcima i istupio iz organizacije. Protivnik je cenzure i ističe kako se neće protiviti ako predsjednik bude kršćanin. Svojim liberalnim stavovima i islamističkim korijenima pridobija naklonost birača iz svih grupa.

Hamdeen Sabahi

Novinar i iskusni opozicioner iz Mubarakovog perioda. Podržava stavove bivšeg predsjednika Gamala Abdel Nassera, koji je Egipat doveo na čelnu poziciju arapskoga svijeta. Protivnik je Amerike i Izraela. Na pobuni prilikom svrgavanja Mubaraka, na trgu se pojavljivao s omladinom i ljevičarskim sindikalcima.

Izvor: Al Jazeera