Prokletstvo Kennedyjevih se nastavlja

Američki mediji uvjereni da je Mary posljednja žrtva 'prokletstva Kennedyjevih' (EPA)

Bivša žena Roberta F. Kennedyja Juniora umrla je od gušenja nakon što se objesila, očigledno izvršivši samoubistvo na porodičnom imanju u predgrađu New Yorka, pokazali su u petak objavljeni rezultati autopsije.

“Uzrok smrti Meri Kennedy bilo je gušenje uslijed vješanja”, saopćeno je iz ureda medicinskog istražioca Westchesterskog okruga, uz napomenu da rezultati toksikoloških ispitivanja neće biti na raspolaganju tokom narednih nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.

Hronologija smrti Kennedyjevih

1944. smrt Josepha P. Kennedyja
1948. u avionskoj nesreći nestala Kathleen Kennedy
1956. Jackie Kennedy rodila mrtvu djevojčicu
1963. preminuo Patrick Kennedy
1963. ubijen John F. Kennedy
1968. ubijen senator Robert F. Kennedy
1969. Mary Jo Kopechne poginula u nesreći koju je izazvao senator Ted Kennedy
1984. David Kennedy umro od predoziranja kokainom
1997. Michael Kennedy poginuo u skijaškoj nesreći
1999. John F. Kennedy Junior, Carolyn Bessette-Kennedy i njena sestra Loren poginuli u avionskoj nesreći
2005. preminula Rosemary Kennedy, nakon više od 40 godina vegetiranja u mentalnoj instituciji
2009. senator Ted Kennedy umro od tumora na mozgu
2009. Kara Kennedy umrla od srčanog udara

Mary Kennedy (52) u četvrtak je pronađena obješena u hambaru iza porodične kuće u Bedfordu, kako su naveli list New York Times (NYT) i TV mreža ABC News, pozivajući se na neimenovane izvore.

Neuspješna reanimacija

Pripadnici lokalnih službi skinuli su njeno tijelo i pokušali je reanimirati, ali bezuspješno, prenio je NYT,  koji još navodi i to da je ostavila oproštajnu poruku.

Meri Kennedy je imala četvero djece sa Robertom Kennedyjem, advokatom i radiovoditeljem, a on je nećak nekadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i sin senatora Roberta F. Kennedyja, koji su ubijeni šezdesetih godina prošlog vijeka.

Meri Kennedy, arhitektica, imala je problema sa zakonom zbog konzumiranja droge i alkohola. Dva puta je bila privođena zbog vožnje u takvom stanju u vrijeme razvoda 2010. godine, navode mediji.

Nastavlja se “prokletstvo Kennedyjevih”, nagađaju američki mediji, jer poznavajući historijat uvažene porodice, “teško je biti Kennedy, bilo direktno ili ne”, tvrdi za CNN Laurence Leamer, pisac biografije Kennedyjevih.

“Dobivši to prezime, odmah postajete zvijezda, pridaje vam se velika pažnja, imate brojne obaveze, a od vas se očekuje da postignete velike uspjehe u životu. Sve to mnogo opterećuje”, objasnio je Leamer.

Irski doseljenici

Takozvano prokletstvo porodice irskih doseljenika Josepha Patrika Kennedyja i Rose Fitzgerald-Kennedy počelo je još 1944. godine smrću Josepha P. Kennedyja, u kojeg je porodica polagala političke nade.

On je, kao pilot, poginuo u Drugom svjetskom ratu.

Porodicu je nova tragedija zadesila 1948. godine kada je u avionskoj nesreći nad Sredozemljem nestala kćerka Kennedyjevih, Kathleen.

Niz smrti u porodici Kennedy nastavio se 1956. godine kada je Jackie Kennedy, godinu dana nakon spontanog pobačaja, rodila mrtvu djevojčicu.

Sedam godina zatim, 9. augusta 1963. godine, preminuo je Patrick Kennedy, rođen samo dva dana ranije. Bio je sin nikad prežaljenog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, koji je te iste godine, tri i po mjeseca kasnije, ubijen tokom posjete Dallasu.

Skoro pet godina kasnije, na isti način, tokom predsjedničke kampanje, ubijen je i predsjednikov brat, senator Robert F. Kennedy.

Godinu dana kasnije umrla je Mary Jo Kopechne, koja nije nosila prezime Kennedy, ali je saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula izazvao senator Ted Kennedy.

Senator je vozio automobil u kojem je bila i Mary Jo. Ted Kennedy je automobilom sletio u kanal i pobjegao, a ona se utopila.

Stari živjeli dugo

Sljedeća žrtva “prokletstva” bio je David Kennedy, četvrto dijete Roberta F. Kennedyja, koji je 1984. godine umro od predoziranja kokainom, a njegov brat Michael Kennedy poginuo je u skijaškoj nesreći 1997. godine.

Dvije godine potom John F. Kennedy Junior, njegova supruga Carolyn Bessette-Kennedy i njena sestra Loren poginuli su u avionskoj nesreći, kada se mali avion, kojim je upravljao John F. Kennedy Junior, srušio u more u Massachusettsu.

Deset godina zatim od tumora mozga umro je senator Ted Kennedy, a njegova najstarija kćerka Kara Kennedy umrla je od srčanog udara u 51. godini.

Mary Kennedy, uvjereni su američki mediji, posljednja je žrtva “prokletstva Kennedyjevih”.

S druge strane, stari Kennedyjevi živjeli su dugo.

Joseph Kennedy je godinama bio paraliziran, ali je živio prilično dugo. Rose Fitzgerald-Kennedy doživjela je 100. godinu: neki misle da je samo zahvaljujući dubokoj vjeri u Boga lakše savladala sve nesreće: smrt svoje djece i unučadi, njihove razvode, bolesti, alkoholizam i skandale.

Izvor: Agencije