Pravda i polje bijelih nišana

U kući Fazile Efendić okupljene majke Srebrenice u srijedu su pratile suđenje Ratku Mladiću. Njegova je vojska ubila njihove porodice i ostavila ih bez muške djece.

„Ovo mi je sve – ovaj papir, eto”, pokazuje Srebreničanka Šuhra Malić sliku svojih ubijenih sinova.

Kako je iz Srebrenice izvijestila reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, žene Srebrenice danas nemaju volje za životom, niti vjere u pravdu.

Smrt nevinih

Dok Srebreničanke prate prijenos suđenja Mladiću u Hagu, Malić predlaže da mu se sudi u Srebrenici.

„Da gledate polje bijelih nišana. Ono su i naša preduzeća i naši svatovi i sinovi i unuci. Sve u onom kamenu, poredano je u bijelim nišanima. Ovo je bolno i teško. Svaka ova majka, kada dođe tamo… Ne mogu više, sine”, kazuje Malić kroz suze.

Efendić smatra da bi svaka kazna ispod 100 godina „bila preblaga kazna za monstruma koji je mogao gledati i naređivati da se naša nevina djeca ubijaju”.

Jula 1995. godine, Ratko Mladić došao je u Srebrenicu, tada zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda.

Dvanaestogodišnjem dječaku Izudinu Aliću poklonio je čokoladu.
Alić se danas prisjeća kako je poslije slatkog okusa čokolade saznao da su mu ubili oca.

„Ja sam bio među tom djecom. On me pitao kako se zovem. Ja sam odgovorio ‘Izudin Alić’. On me potapšao po licu. Malo se toga sjećam”, kazao je Alić za Al Jazeeru.

„Volio bih da ga kazne. Da ne umre i da se nešto ne desi. Svi bismo to voljeli.”

Pravda je daleko

Kako je izvijestila Maličbegović, nada da će pronaći kosti svojih najbližih i dostojanstveno ih ukopati, srebrenička je svakodnevnica.

Srebreničani žive od 11. jula do 11. jula.

Ni Hanifa Đogaz nije izuzetak. Mladićevi vojnici ubili su joj dvojicu sinova, kćerku i supruga.

„Sve s njima pričam u snu. Kad se probudim, moje djece nema. Onda nastavim plakati. Toliko mi je teško kad ih nema oko mene”, kazuje Đogaz.

Ratko Mladić suočen je s optužnicom za najteže zločine, ali Đogaz kaže da je pravda daleko i da njenu djecu ništa ne može vratiti. Sretna je samo što zna gdje su ukopani.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike TEME
POPULARNO